Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: ALGEMEEN, MUZIEK

28 Juli 2012

Cor Bakker pakt uit met muzikale vrienden in het concertgebouw

  
Tekst: Lex Koelewijn

Beeld: Ronald Rijntjes 

Cor Bakker heeft enkele van zijn muzikale vrienden uitgenodigd voor het Robeco Zomerconcert van 25 juli 2012 in het Concertgebouw. Het is een avond waarop Cor de vrije hand heeft gekregen, voor hem naar eigen zeggen een hele eer en verantwoordelijkheid. Helemaal omdat het in het Concertgebouw plaatsvindt.

In gedachten
Bakker begint het concert alleen op zijn piano met een prachtig stuk. Dit heeft hij in Italië geschreven en ‘Pensiri’ genoemd, wat Italiaans is voor ‘in gedachten zijn’. Het stuk straalt dit ook uit: de manier waarop hij het ten tonele brengt zorgt ervoor dat de zaal in gedachte verzinkt en zich laat meevoeren met de muziek. Hieruit blijkt weer dat hij een musicus in hart en nieren is en dat ook naar het publiek kan overbrengen. Deze opening belooft veel goeds voor de rest van het concert.

Hij heeft ervoor gekozen zijn vier gasten te begeleiden op de vleugel. Hierdoor is het begin van de avond ingetogen. Dit blijkt als Stochelo Rosenberg als eerste solist het podium betreedt. Ze spelen twee stukken samen en de kwaliteit is echt uitmuntend. Stochelo komt hier eigenlijk beter uit de verf dan met zijn broers samen. Hij laat echt zien wat hij kan met de gitaar. Het is bijzonder om de chemie tussen de beide musici te zien. Ze hebben zichtbaar plezier op het podium, waardoor de sfeer in de zaal steeds beter wordt.

  
Fantastische artiesten
Jazz-zangeres Fay Claassen maakt als tweede haar opwachting, ze beginnen met ‘Imagine’ van de Beatles en daarna komt ‘Pensativa’ van Clare Fischer. Met haar stem, die licht hees is, heeft ze een enorm bereik. Samen met Cor zingt ze letterlijk de sterren van de hemel en de zaal zit verrukt te kijken naar deze fantastische artiesten.

Ook Eric Vloeimans heeft er met ondergetekende een fan bij. Wat hij kan met een trompet is absoluut uniek. Er zaten momenten bij waarop je denkt dat er twee trompetten aan het spelen zijn. Een dame uit het publiek vatte het als volgt samen: “Het is net of hij een ander soort trompet heeft.” Dit tekent het unieke geluid dat hij heeft. In woorden is het niet te beschrijven, je moet het gehoord hebben om het te kunnen begrijpen.

De laatste solist is jazz-zangeres Madeline Bell. Zij is enkele dagen voor dit concert 70 geworden. Als je haar op het podium ziet zou je het niet zeggen, de energie die zij uitstraalt is fenomenaal. Ze krijgt de zaal goed mee, iets wat voor mij in het Concertgebouw iets unieks is. Ze heeft een prachtige klassieke gospelstem die ervoor zorgt dat je kippenvel krijgt.

  
Zangestafette
Na de pauze speelt Cor Bakker samen met Clemens van der Feen op de contrabas en Jasper van Hulten op drums. Ook nu opent hij met nieuw eigen stuk: ‘I left my heart in Umbria’. Ook deze naam komt uit Italië, waar hij in een klein plaatsje in Umbrië dit nummer geschreven heeft. Het is een prachtig stuk waar alle drie de musici goed mee uit de voeten kunnen. Daardoor komt de kwaliteit van zowel de muzikanten als het arrangement goed naar voren.

Vervolgens is er geen stokjesestafette maar een zangestafette, waarbij de eerste solist het stokje doorgeeft aan de volgende en zelf nog een nummer mee speelt. De estafette begint met het nummer ‘Spain’ van pianist Chick Corea wat het trio samen met Stochelo Rosenberg speelt. Fay en Eric spelen het liefdesthema van de film Cinema Paradiso. Het is een stuk zonder zang dat Fay met haar stem als instrument zingt. Het bijzondere is dat de zang en het geluid van de trompet vrijwel gelijk klinken.

De estafette eindigt met Madeline Bell. Zij zingt een nummer dat ze samen met Cor heeft geschreven. Als afsluiter zingt iedereen ‘It don’t mean a thing (if it ain’t got that swing)’. Prachtig gebracht, waaruit wederom blijkt dat het stuk voor stuk topartiesten zijn. Hopelijk mag Cor volgend jaar opnieuw een carte blanche concert organiseren.

  


Gebruikte Tags: , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.