Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: JAZZ, POP-ROCK

12 Juli 2012

Indrukwekkende Betty Wright op tweede dag North Sea Jazz

Rufus Wainwright Rodrigo Y Gabriela Betty Wright
Tekst: Serge Julien
Beeld: Eric van Nieuwland

De tweede dag van het North Sea Jazz 2012 was nog maar net een half uur oud of het eerste feest was een feit: oudgediende Ahmad Jamal opende de zaterdag in de Hudson met een spetterend optreden. Vorig jaar stond de pianist ook op het festival en oogstte zoveel succes dat de organisatie besloot hem opnieuw te programmeren. De 82-jarige legende trok net als zijn collega McCoy Tyner de dag ervoor vele bezoekers. Jamal speelde geïnspireerd en kreeg met hulp van de geweldige percussionist Manolo Badrena, menig toeschouwer in beweging.

Tomeloze energie en creativiteit
Een paar meter lopen van de Hudson stond een van de vaste gasten van North Sea Jazz: Pat Metheny. Dit jaar liet de meestergitarist werk van zijn recente project ‘Pat Metheny Unity Band’ horen. Opvallend was dat naast het kenmerkende spel en geluid van Metheny, een prominente rol was weggelegd voor de bekende saxofonist Chris Potter, die emotionele partijen speelde en prima pasten bij het spel van de beroemde gitarist. Het blijft bewonderenswaardig hoe de productieve Metheny keer op keer verrast met zijn tomeloze energie en creativiteit.

George Benson Kris Berry en Toon Oomen James Morrison

Méxicaanse virtuositeit
In de Nile was het de beurt aan het Méxicaanse gitaarduo Rodrigo y Gabriela. Met een meesterlijke virtuositeit lieten de twee die ooit begonnen in de metalscene, de adrenaline van de toeschouwers naar grote hoogte stijgen met nieuwe bewerkingen van oudere nummers, die ze met de formatie C.U.B.A. opnamen voor hun laatste project ‘Area 52’. Het optreden had een enorme drive en ritme, en was daarom niet alleen interessant voor gitaarliefhebbers.

Neerlands populaire zangtrots Trijntje Oosterhuis opende zaterdag het programma in de Nile. De popster gaf een vertrouwde performance. In haar uitstekende band zaten onder andere bekende namen als toetsenist Thomas Bank, drummer Martijn Vink en backing vocaliste Leona Philippo. Oosterhuis liet veel werk horen van het laatste uitstekende laatste album ‘Wrecks We Adore’, maar maakte ook ruimte voor hits als ‘Sombody Else’s Lover’.

Traditioneel en modern
Een van de snelst rijzende sterren van de afgelopen vier jaar is ongetwijfeld Grammy winnares Esperanza Spalding. Zowel de traditionele jazzliefhebber als de meer moderne luisteraar komt aan z’n trekken bij Spalding. Haar optreden stond in het teken van haar vierde album ‘Radio Music Society’, waarmee ze vooral de laatste groep bedient, maar nog steeds ruimte laat voor traditioneel werk. Daarnaast is het een genot om de muzikante te zien en te horen spelen op bas.

Spalding maakt in dezelfde zaal plaats voor Rufus Wainwright. De Canadese singer/songwriter is in het bezit van een opvallend, soms wat hypnotiserend stemgeluid. Zijn composities hebben hier en daar een wat theatraal karakter, maar bevatten bovenal veel emotie. Een van zijn meest geliefde songs ‘Going To Town’ ontbrak niet tijdens zijn intense concert.

Ramon Valle Ahmed Jamal Krystl

Soul feestje Betty Wright
Bij de Congo stonden mensen gewoon buiten om een glimp op te vangen van het jaren 70 soulfeestje van de legendarische Betty Wright. De 58-jarige Amerikaanse zangeres, die bekend werd met klassiekers als ‘Tonight’s The Night’ en ‘Clean Up Woman’, gaf met haar band een indrukwekkend optreden, waarin de veterane aantoonde nog steeds een van de beste zangeressen in het genre te zijn. Zonder moeite haalde ze tijdens haar dampende performance de hoogste noten die de Beyonce’s en Mariah Carey’s waarschijnlijk bleek deden wegtrekken. Het wekte dan ook geen verbazing dat het gros van het publiek tot het einde van het optreden bleef.

The Joker
In de Hudson bewees crooner Kurt Elling nog eens te beschikken over een van de heerlijkste baritonstemmen. Het was een genot om hem interpretaties te horen zingen van nummers als Steve Miller’s ‘The Joker’ en Buddy Johnson’s ‘Save Your Love For Me’. De extreem getalenteerde Hunter ondersteunde hem daarbij op zijn speciaal gemaakte achtsnarige gitaar, waarmee hij ook de baspartij kon spelen.

Tijdens de tweede dag op North Sea Jazz stonden ook namen als James Morrison, Krystl, Hugh Laurie, Gretchen Parlato, George Benson, Robert Cray en Christian Scott op de diverse podia.


Gebruikte Tags: , , , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.