Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Google
  • Technorati
  • eKudos
  • Facebook
  • Blogmarks
  • Furl
  • Live
  • NuJIJ
  • Slashdot

Onderwerp: ALGEMEEN, PODIUM FOTO

17 Mei 2012

Een succesvolle Dansnacht Rotterdam

  
Tekst en beeld: Wim Barzilay

Op zaterdag 12 mei vond in de Rotterdamse Schouwburg weer een editie van de Dansnacht plaats. Een visueel spektakel waarbij het dit jaar de vraag was of het voor de bezoekers van de dansnacht een passieve of ook actieve avond zou worden.

De organisatie had dit jaar voor het thema “Dicht op de Huid” gekozen. Dit om de afstand tussen het publiek en de dansers te verkleinen en soms zelfs helemaal weg te nemen.

Breed aanbod
Bijna elke vierkante meter in de Schouwburg werd gebruikt om een zo breed mogelijk aanbod te presenteren. Het was mooi om te zien hoe creatief de bedenkers van dit evenement zijn geweest om zo de bestaande ruimte in de schouwburg optimaal te benutten en het thema nog meer te kunnen bewerkstelligen.

In de grote zaal waren alle stoelen weg gehaald en hierdoor ontstond er één grote zaal, waardoor het publiek ook werkelijk dicht op het podium kon staan. In het midden van de zaal was een tapijt neergelegd die als dansvloer gebruikt werd. Hier kon het publiek rondom plaats nemen en de afstand tussen spelers en publiek helemaal weg nam.

Met zoveel verschillende dansgezelschappen brengt de Dansnacht een breed en divers programma. Het is soms lastig om te kiezen, want er is zoveel te zien en te beleven. Naast de voorstellingen kan het publiek ook deelnemen aan diverse workshops en masterclasses. Hierdoor maakt de bezoeker kennis in de wereld van de dans en ziet het actuele aanbod van de dansgezelschappen.

 
Barok kostuums
Ed Wubbe vertelde een verhaal waarom hij in de voorstelling Pearl had gekozen om zijn dansers in Barok kostuums aan te kleden. En niet zoals meestal het geval is hoe minder kleding hoe beter de dans en het fysiek van de dansers overkomt.

Later op de avond kon men met eigen ogen aanschouwen hoe het verhaal van Ed Wubbe er op het podium uit kwam te zien. Een waar spektakel is de dansvoorstelling Pearl. In de prachtige kostuums en begeleid op de muziek van Vivaldi dansers de dansers over het podium.

Eén van de hoogtepunten van deze dansnacht was de modeshow die gegeven werd door de verschillende dansgezelschappen. Een eigentijdse modeshow vol met dans, grappen en een parodie naar de gebruikelijke ‘catwalks’ die over het algemeen bestaan uit zo veel mogelijk gimmick.

  
Modeshow
Het was juist in deze modeshow prachtig om te zien hoe de dansers en danseressen zich uitleefden doormiddel van hun talent voor mimiek en gevoel voor lichaamstaal,  waardoor de show er heel puur en echt uit zag.

Naast de al genoemde voorstelling Pearl was het ook een genot om de show van het gezelschap DWR/AG, genaamd Anatomica#1 te zien. Met open mond en vol bewondering keek ik naar de bewegingen, de expressie en het samenspel van de dansers.

Ook de acrobatiek en het fysieke spektakel bij Number One van Conny Janssen danst was een genot om naar te kijken. Geweldig om te zien hoeveel er gebeurt in een voorstelling als deze. Elke seconde gebeurde er weer iets nieuws en geweldig om te zien hoe de dansers op elkaar zijn ingesteld en hoe synchroon dit allemaal gebeurd. Links en rechts schoten de dansers voorbij zonder zichtbare moeite. Wat moet hier een enorme arbeid en voorbereiding aan vooraf zijn gegaan. Dit is topsport in zijn hoogste vorm.

  
Bal Modern
Met veel bewondering zag ik Bal Modern, de afsluiter in de grote zaal. Onder leiding van Conny Janssen en Winston Arnon, hierbij werd aan het nog aanwezige publiek gevraagd om vooral mee te doen. Het werd een workshop waarbij het mij vooral opviel met hoeveel passie en plezier Conny Janssen haar leerlingen wat fijne kneepjes van het vak aan het bij brengen was.

Ondertussen was er beneden in de schouwburg het Sein Dansen. Onder aanvoering van een DJ werd hier de mogelijkheid geboden om lekker uit je dak te gaan op de dansvloer, de ideale gelegenheid om alles wat je te zien en te horen heb gekregen tijdens de dansnacht nog eens dunnetjes over te doen. Maar ook  was er de gelegenheid om nieuwe danspasjes uit te proberen. Gezien de drukte en het enthousiasme op de dansvloer was dit een mooie afsluiter van een zeer geslaagde en boeiende dansnacht editie.


Gebruikte Tags: , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.