Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Google
  • Technorati
  • eKudos
  • Facebook
  • Blogmarks
  • Furl
  • Live
  • NuJIJ
  • Slashdot

Onderwerp: POP-ROCK, JAZZ

27 April 2012

Shirma Rouse dwingt respect af met eerbetoon Aretha Franklin

Shirma Rouse Shirma Rouse Shirma Rouse
Tekst: Serge Julien
Beeld: Eric van Nieuwland

Cover albums zijn altijd hele uitdagingen. Want wanneer zijn covers eigenlijk goed? Als ze tot in de puntjes perfect worden nagespeeld? Of als de artiest de originele liedjes een eigen draai geeft? Aretha Franklin was het voorbeeld van een zangeres die met regelmaat nummers opnam van anderen en deze zodanig naar hand zette, dat de originelen vaak een nieuwe dimensie kregen. Een aantal van die songs nam de Nederlandse soul zangeres Shirma Rouse onder handen voor haar tweede album ‘Shirma Sings Aretha’, waarop zij de Amerikaanse soul koningin eert.

Anouk
De gemiddelde radio 3FM of 538 luisteraar zegt de naam Shirma Rouse wellicht niet meteen iets, aanbidders van Radio 6 of Arrow Jazz daarentegen, tonen mogelijk een brede glimlach. Toch is Rouse geen onbekende. Sterker nog: het kan zomaar zijn, dat je haar live aan het werk hebt gezien. Misschien heb je zelfs een cd in je bezit, waarop de Rotterdamse zangeres meedoet. Shirma Rouse is namelijk al tien jaar een van de meest gevraagde achtergrondzangeressen van Nederland. Ze stond met vele groten uit de nationale en internationale muziekindustrie in de studio en op het podium. Rouse zong jaren in de band van Anouk en werkte samen met artiesten als Wouter Hamel, Alain Clark, Marco Borsato, Tasha’s World, maar ook met internationale coryfeeën als Chaka Khan en Michael Bolton. In 2010 bracht Rouse haar dampende debuut ‘Chocolate Coated Dreams’ uit.

In hetzelfde jaar dat haar debuut uitkwam, ontstond het idee voor een album met songs van Aretha Franklin. Rouse kreeg toen een dvd van de artistiek leider van het Metropole Orkest, met daarop een registratie van het Nederlandse concert van de soulkoningin in 1968. De zangeres was zo onder de indruk, dat ze besloot in het werk van Franklin te duiken voor een cd-project.

Diversiteit
Het resultaat mag er wezen. Voor haar cd ‘Shirma Sings Aretha’ selecteerde Rouse dertien liedjes uit de periode 1960 tot en met 1972. Ze koos niet alleen voor een aantal geijkte hits, maar ook voor minder bekende songs. Daarmee laat de zangeres de diversiteit van Franklin horen. Zo wordt de heerlijk groovende hit ‘Think’ opgevolgd door een zwoel, bluesy ‘Won’t Be Long’, waarin de blazers prominenter aanwezig zijn dat in het origineel, en staat de klassieker ‘Chain of Fools’ naast het lieve ‘Love Is The Only Thing’, dat Rouse samen zingt met de Rotterdamse singer/songwriter iET.

Net als Franklin, heeft Rouse een stevige kerkroots. De gospelinvloeden zijn duidelijk hoorbaar in haar zangbenadering. Het is in dat opzicht ook niet vreemd dat ze ‘Amazing Grace’ uit het repertoire pikt, om het album mee te openen. Rouse’s stem is lichter dan die van Franklin, maar ze haalt net zo ferm uit als de Amerikaanse zangeres. Shirma zingt uit de toppen van haar tenen en stopt haar hele ziel en zaligheid in de liedjes.

Eigen draai
Met haar bezielende voordrachten covert Rouse niet even lukraak een aantal songs van Franklin: ze maakt zich de nummers eigen, zonder de originele versies pijn te doen. De nummers krijgen een hedendaagse opgefriste sound mee, met subtiel aangepaste arrangementen. Leuk is ook om het populaire vocale krachtpatserstrio Adlicious tegen te komen in ‘(You Make Me Feel Like) A Natural Woman’ en ‘Bridge Over Troubled Water’. De songs krijgen daardoor dat stukje extra cachet. Het gebruik van strijkersquartet The Magic Strings in de helft van de nummers, doet eveneens veel goeds. Tel daarbij op Rouse’s stomende band en de organische productie van Budy Mokoginta (Secret Rendezvous en iET), en deze cd is af.

Shirma Rouse is een zangeres van topniveau die de erkenning verdient van een groter publiek. Ze is in staat om alle registers open te trekken en je recht in het hart te raken met haar gedreven performances. Rouse klinkt puur en passievol. Veel bekende artiesten en muziekinsiders hebben dit grote zangtalent al langer in de gaten. Nu is het nog aan het grote publiek om dat in het snotje te krijgen. Dit album helpt een stevige hand op weg. Respect!

Shirma Sings Aretha’ is verkrijgbaar via iTunes, Bol.com en de betere platenzaak.


Gebruikte Tags: , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.