Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: PODIUM FOTO, MUZIEK

20 April 2012

Lizz Wright, gospel jazz in Tivoli Oudegracht

  
Tekst: Lex Koelewijn

Beeld: Ronald Rijntjes 

In een langzaam volstromend Tivoli in Utrecht wachten de mensen dinsdag 17 april op Lizz Wright. Er is een gemêleerd publiek aanwezig dat geniet van een drankje voordat zij aan haar optreden begint. Er klinken fijne jazzklanken uit de speakers en het publiek maakt zich op voor de entree van Lizz. Op het moment dat de band naar binnen stapt, komt de stilte in Tivoli. Vanaf de eerste klanken beseft men dat dit een bijzondere avond wordt.

Na het openingsnummer stelt Lizz Wright kort de band voor. Waarom doet ze dat kort? Naar eigen zeggen omdat ze zoveel mogelijk wil zingen. Gelukkig doet ze dit ook. Haar stem is mooi donker en licht hees, hierdoor past hij prima bij de fantastische performance die zij deze avond neerzet.

 
Ruimte
Ze geeft haar band gedurende de avond de ruimte om het optreden meer luister te geven. Niet alleen het optreden, de band laat hiermee ook zien wat ze kunnen. Ze doen dit op bijzonder muzikale wijze en op een manier dat je pas na een paar seconden beseft dat Lizz niet aan het zingen is. De pianist geeft een aantal solo’s die met veel passie gespeeld worden en met de akkoorden de juiste snaren in het publiek weet te raken. Waarna een luid applaus van een enthousiast publiek volgt.

Ondanks het feit dat Tivoli niet helemaal is uitverkocht is er een goed gevulde zaal en balkon. Overdonderd door het gemak waarmee zij zingt en de souplesse waarmee de band de muziek ten gehore brengt, wordt het publiek erg stil als Lizz laat zien dat ze ook een bijzonder gevoelige kant heeft.

  
Stille vervoering
Haar nummers staan in het teken van de gospel, die voornamelijk afkomstig zijn van haar laatste album Fellowship en brengen de zaal in vervoering. Haar manier van zingen en bewegen dragen hier aan bij. Ze staat rustig, als ze praat is ze beheerst en de band speelt de nummers zonder veel bombarie.

Hoe mooi het bovenstaande ook is, het zorgt ervoor dat halverwege de avond de muziek naar de achtergrond verschuift. Mensen beginnen zachtjes te praten en de rookruimte wordt druk bezocht. Dit lag niet alleen aan haar performance die bij de actievere nummers ronduit tam was, maar ook door de hogere tonen in de gitaar die bij de rustigere nummers te overheerstent aanwezig waren.

Bij de toegift zingt ze een nummer wat door haar peetmoeder is geschreven. Het is een zeer gevoelig nummer wat de zaal weer volledig stil krijgt. Hier zit de kracht van Lizz Wright. Haar stem is verre van alledaags en prettig om naar te luisteren. De band is goed en laat met dit nummer zien dat ze niet alleen hun ding doen maar daadwerkelijk van hun muziek en het maken ervan houden. Kortom mocht Lizz Wright weer in Nederland zijn, ga het zien. Of beter gezegd ga het horen. Doe je ogen dicht en laat je meenemen door haar fenomenale stem.


Gebruikte Tags: , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.