Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: PODIUM FOTO, MUZIEK

10 April 2012

Pure jazz met Ruben Hein’s Revisited-tour

  
Tekst en beeld: Ronald Rijntjes

Na het succesvolle debuutalbum Loose Fit van Ruben Hein, brengt hij nu samen met bassist Ernst Glerum en drummer Joost Patocka een intiem jazzconcert. Met dit trio speelt hij een aantal nummers van zijn eerste album op geheel nieuwe wijze, namelijk als instrumentale jazznummers. Op vrijdag 6 april was deze andere kant van de jazzy popster te horen in een afgeladen Bimhuis in Amsterdam.

Bij de opkomst van de drie heren deelt Ruben mee dat er goed en slecht nieuws is. Eerst maar het slechte nieuws: “Tijdens dit concert zal ik niet gaan zingen, maar het wordt een instrumentale avond.” Het goede nieuws is dat Joost Patocka en Ernst Glerum er zijn. “En we hebben er veel zin in!”

Jazzplaat
Ruben had al eerder het idee om de nummers in een nieuw jasje te gieten, want als pianist studeerde hij af aan het conservatorium Amsterdam. Met deze muzikale kwaliteit is hij aan de slag gegaan en zijn de nummers volledig opnieuw bewerkt en gearrangeerd. Met als resultaat een echte jazzplaat, waarbij hij door twee top jazzmusici wordt begeleid.

  
Ruben neemt plaats achter zijn vleugel en vanaf dat moment is het genieten van een avond pure jazz. Ze beginnen met ‘Somebody to Love’, gevolgd door het bekende ‘Elephants’. De ontspannen sfeer van de heren is te lezen van hun gezichten, waarbij er vaak een glimlach te zien is. De bewerkingen van de nummers klinken fris en spannend. De melodie is soms helemaal verstopt tussen alle akkoorden, de tempowisselingen en het improvisatiespel.

Vijftien minuten
Op deze manier ontdekken we dat Ruben niet alleen een goede zanger is, maar dat zijn pianospel ook van hoge kwaliteit is. Hij duikt helemaal in de muziek en dat is duidelijk te zien. Ook al zijn ze maar met z’n drieën, de nummers bevatten veel dynamiek en zitten vol spanning. De pianomelodie wordt vaak afgewisseld door uitgerekte solo’s en subtiele begeleiding. Hierdoor worden de nummers soms wel vijftien minuten lang en laten de muzikanten zich volledig gaan.

Het is een geolied trio dat met hun bewerkingen de oorspronkelijke nummers een derde dimensie geeft. Waar het liedje in de normale versie al klaar is, begint het in deze bezetting pas echt.

Tussen de nummers door, roept het publiek naar Ruben “wanneer ga je nu eens zingen”, waarop Ruben antwoordt met een glimlach, “… welkom, ik heb goed en slecht nieuws…”

  
Voldoende ruimte
Iedere muzikant krijgt voldoende de ruimte om te laten horen dat hij zijn instrument optimaal beheerst. Ernst zit diep in zijn bas en pakt zo nu en dan de strijkstok om nog meer gewicht aan het nummer te geven. Joost drumt heel subtiel, maar neemt ook de ruimte om flink uit te pakken als hij een solo krijgt. Tenslotte weet Ruben met de vleugel alles uit zichzelf te halen en dat te vertalen in mooie akkoorden en fraai soleerwerk. Hij gaat zelfs zover dat één noot van de piano ontstemd raakt.

Deze Revisited-tour is onlangs op cd verschenen, waardoor je zelf de stukken nogmaals kan ontdekken in deze nieuwe bewerking. Dat is zeker de moeite waard. Op zondag 6 mei aanstaande zijn Ruben Hein, Ernst Glerum en Joost Patocka te zien in Vredenburg Leeuwenbergh, waar zij het laatste concert van deze tour geven.


Gebruikte Tags: , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.