Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: MUZIEK, POP-ROCK

24 Maart 2012

Nits-album Malpensa: goed vervolg op Strawberry Woods


Tekst: Ronald Rijntjes

De mannen van de Nederlandse art-popgroep Nits zijn terug en brengen met hun 25e album Malpensa, vernoemd naar het vliegveld in Milaan, sferische en mysterieuze muziek. De nummers gaan over ijkpunten in de geschiedenis van de vorige eeuw én hedendaagse gebeurtenissen. 

De Nits brengen met dit album wederom vernieuwende en verrassende liedjes. Het album is een mooie opvolger van Strawberry Woods en bevat nummers waar je lekker bij weg kan dromen. Ze nemen je mee naar het Egyptische Tahrir-plein en vervolgens via Keulen, Bern en Berlijn naar New York, om langs Sienna weer terug te keren naar Nederland.

Krachtig
De Nits, die in 1978 hun debuut maakten, zijn niet meer weg te denken uit de Nederlandse popscene. De stem van Henk Hofstede zorgt voor het unieke Nits-geluid: gevoelig, fluisterend en toch krachtig en dynamisch. De kracht van de Nits zit in de eenvoud van de nummers, die door Hofstede, Robert Jan Stips en Rob Kloet met veel overtuiging en gevoel worden gebracht.

De diversiteit van keyboardgeluiden, de spannende opbouw in de nummers en een mooie klankkleur in de samenzang brengen de luisteraar ook op deze nieuwe cd naar hogere sferen. Je wordt meegenomen op een muzikale reis van diverse ritmes en een overvloed van geluiden, die je in spanning laten wachten op wat komen gaat. De thema’s van de liedjes gaan veelal over moed, waaghalzerij en het uitlokken van situaties.

Schwebebahn
Het album opent met ‘Five Fingers’, dat zich afspeelt in een gevangenis in Egypte. Het  nummer ligt lekker in het gehoor, net als de rest van de plaat. Opvallend is het nummer ‘Schwebebahn’, dat geheel in het Duits wordt gezongen en het verhaal vertelt van de aanslag op Kennedy in 1963, de Berlijnse muur en een moderne vrouw die in de Schwebebahn van Wuppertal aan ‘hem’ (haar geliefde?) denkt.

Het meest opzwepende en swingende nummer, waarin veel ruimte is voor improvisatie en muzikale hoogstandjes, laat onder de titel ‘Bad Goverment and its Effect on Town and Country’ horen hoe de huidige regeringen in de wereld opereren. Het is gebaseerd op een Italiaanse muurschildering van Ambrogio Lorenzetti, een schilder uit de 14e eeuw die het Goede Bewind en het Slechte Bewind schilderde.

Nits-factor
De Nits bewijzen met Malpensa dat ze nog steeds de Nits-factor bezitten: de muziek verrast en neemt je mee naar een andere wereld. De diverse geluiden die Robert Jan Stips uit zijn keyboard haalt, het subtiele slagwerk van Rob Kloet en het gitaarspel en de zang van Henk Hofstede zorgen voor uitgebalanceerde nummers - de brandstof waarop je vanaf vliegveld Malpensa op reis gaat. Malpensa is een parel in het oeuvre van de Nits.

Ben je benieuwd hoe het album Malpensa klinkt of wanneer de Nits in de buurt live te zien zijn, bezoek dan hun website.


Gebruikte Tags: , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.