Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: MUZIEK, WERELDMUZIEK

13 Maart 2012

Flamencogitarist Tomatito zet Carré in vuur en vlam

  
Tekst: Jorien Heemskerk

Beeld: Ronald Rijntjes 

Heel flamenco-minnend Amsterdam was op 9 maart te vinden in theater Carré voor het concert van Tomatito. Met een bijzondere combinatie van passievolle flamenco en een vleugje jazz en latin wist hij het publiek al vanaf zijn binnenkomst voor zich te winnen. De gitaar stond deze avond uiteraard centraal, maar werd aangevuld met pittige percussie, zang en dans.

Vanaf zijn eerste optreden op tienjarige leeftijd heeft de Spaanse flamencogitarist Tomatito, eigenlijk José Fernández Torres, een indrukwekkende muzikale carrière opgebouwd. Na een jarenlange samenwerking met de bekende flamencozanger Camarón de la Isla, deelde hij het podium met artiesten als Frank Sinatra en Elton John en was hij te gast bij talloze flamenco- en jazzfestivals over de hele wereld.

  
Flamenco nuevo
Eén van de redenen voor dit grote succes is misschien wel het feit dat hij traditionele flamenco door de jaren heen gecombineerd heeft met stijlen als jazz, latin, rock en klassiek. Door deze creatieve ontwikkeling van ‘flamenco nuevo’ weet hij steeds weer nieuwe luisteraars aan te spreken, zonder aan diepgang te verliezen.

Zo ook in Carré, waar Tomatito zowel nieuwkomers als doorgewinterde flamencoliefhebbers imponeert met virtuoos gitaarwerk waar de vonken vanaf vliegen.  Daarbij wordt hij bijgestaan door gitarist El Christi, percussionist Lucky Losada, zangers Simon Roman en Morenito de Illorca, en danser Juan de Juan. Gezamenlijk brengen ze een goed opgebouwd programma, waarin verschillende bezettingen en flamencovormen afgewisseld worden.

  
Subtiel en pittig
Dat flamenco niet altijd fel hoeft te zijn, bewijzen de twee gitaristen als ze na een klein begonnen taranto en een ritmische alegría samen op het podium achterblijven om ‘Two Much’ te spelen. Bij dit subtiele nummer van het laatste album Sonanta Suite wordt met twaalf snaren een wereld van gevoelens opgeroepen. Ongeveer hetzelfde effect heeft even later ‘Adiós Nonino’, dat wordt uitgevoerd door alleen Tomatito zelf met af en toe wat percussie.

Via een stuk met een jazzy randje in volledige bezetting, gaat het vervolgens naar een pittige rumba met een lange solo van Losada op cajón. Het nummer daarna zet het publiek nog meer in vuur en vlam: tango gaat over in bulería en de twee zangers blijken apart eigenlijk beter te zingen dan samen. Vooral Simon Roman is populair en wordt regelmatig toegeroepen. Wanneer lang na zijn eerste dans ook Juan de Juan er weer bijkomt, is het feest compleet en de avond helemaal ‘fantástico’.

Op 23 maart is Tomatito weer terug in Nederland, met een concert in het Muziekgebouw in Eindhoven. De 24e speelt hij nog in de Stadsschouwburg in Brugge.


Gebruikte Tags: , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.