Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: MUZIEK

16 Januari 2012

Ellen ten Damme knalt klassiek het nieuwe jaar in

  
Tekst: Jorien Heemskerk
Beeld: Ronald Rijntjes

Onder de titel ‘Breder dan klassiek’ organiseert strijkorkest Amsterdam Sinfonietta ieder jaar een serie bijzondere nieuwjaarsconcerten met een ster uit de pop- of jazzwereld. 2012 wordt ingeleid met een topartiest van eigen bodem: Ellen ten Damme. Een perfecte combinatie, want zij is al net zo veelzijdig als het orkest zelf. Samen brengen ze een overweldigend muzikaal programma over de kracht én de ellende van de liefde.

Dat mocht ook het publiek in de Tilburgse Concertzaal afgelopen zaterdag ervaren. Na een intieme en zuivere opening met ‘Ik moet nog zoveel leren’, laat Ten Damme zich de eerste helft van de avond vooral van haar meisjesachtige en eigenwijze kant zien. Ondersteund door het nu eens klassiek klinkende, dan weer swingende orkest zingt ze vrolijke nummers als ‘Dit lied gaat over jou’, ‘Ik hoop dat het slecht met je gaat’ en de meezinger ‘Bang om rijk te worden’.

Maar dat is nog niet alles. Zo laat ze zich van haar theatrale kant zien door na één van de vele kostuumwisselingen als een ‘dief in de nacht’ door de zaal te sluipen. En bij de prachtige uitvoering van ‘Durf jij’ is er alvast een beetje ruimte voor gevoeligheid.

  
Symfonie
Het 22-koppige strijkorkest, onder leiding van violiste en artistiek leider Candida Thompson, bewijst intussen dat het werkelijk van alle markten thuis is. De strijkers schakelen moeiteloos van moderne naar klassieke passages en weer terug, en doen het ook nog eens goed als jolig achtergrondkoor. Daarnaast maken ze indruk met ‘Zoom and Zip’, een instrumentaal stuk uit 1997 met een experimenteel randje.

Na de pauze doen ze daar nog een flinke schep bovenop: een uiterst subtiele en tegelijkertijd adembenemend spannende vertolking van het Adagietto uit Mahlers Vijfde Symfonie zorgt voor kippenvel op je armen. Ellen ten Damme haakt hier mooi op in door zelf achter de vleugel plaats te nemen voor een aantal serieuzere liedjes uit haar repertoire. Ook die brengt ze vol gevoel en overgave.

  
Exorbitant goed
Dankzij een verrassende onderbreking door een excentrieke Franse koningin kan het publiek even de spanning van zich afschudden. Maar niet voor lang, want ook de heftige ‘Naturträne’ van Nina Hagen worden met de nodige dramatiek gebracht. De stem van Ten Damme bereikt daarbij ongekende hoogten. En alsof dat nog niet genoeg is, weet ze dankzij een krachtige liefdesmedley in vier talen tot slot het voltallige publiek te verleiden.

‘Exorbitant goed’, noemt een toeschouwer de avond na afloop. En dat is ook echt de beste omschrijving. Zowel het orkest als Ellen ten Damme zorgen iedere keer weer voor verbazingwekkende muzikale hoogstandjes – of het nou is bij Mahler en ‘Misirlou’ of als mannenverslindende bruid. Er is nog één kans om ze met eigen ogen samen te zien spelen: op woensdag 18 januari in Muziekgebouw Frits Philips in Eindhoven. Grijp hem!


Gebruikte Tags: , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.