Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: ALGEMEEN, PODIUM FOTO

24 December 2011

Nieuwe generatie topartiesten schittert in Wereldkerstcircus

  
Tekst: Jorien Heemskerk
Beeld: Ronald Rijntjes

Theater Carré in Amsterdam is deze winter weer omgetoverd tot een ouderwetse circustent, compleet met piste, spreekstalmeester en live orkest. Maar de acts die de internationale topartiesten laten zien zijn verre van ouderwets: in een afwisselend programma worden klassieke circusdisciplines voorzien van een modern jasje, waar de vonken regelmatig vanaf spatten.

De 27e editie van het Wereldkerstcircus is een betoverende ervaring voor alle leeftijden. In een drie uur durend programma komt een groot scala aan circusacts voorbij, uitgevoerd door artiesten van over de hele wereld. En of ze nou afkomstig zijn uit Brazilië, Rusland of Noord-Korea, stuk voor stuk zijn het toppers in hun discipline. Zo heeft een aantal van hen in Monte Carlo een Gouden of Zilveren Clown gewonnen, de ‘Oscar’ van de circuswereld.

   
Stuiterballen
Eén van de Gouden Clown-winnaars is de sympathieke en soms aandoenlijke clown Bello Nock. Vanaf zijn opkomst als kubusmannetje weet hij al tijdens de generale repetitie jong en oud voor zich te winnen. Maar vergis je niet: grappig zijn is niet Bello’s enige talent. Hij haalt ook adembenemende toeren uit die je niet van een clown verwacht. Een andere vlotte en komische act komt van John Welton uit Zweden, die met zijn stuiterballen de kunst van het jongleren naar een hoger niveau tilt.

Daarnaast kan in het ‘circuspaleis van Oscar Carré’ spectaculaire acrobatiek natuurlijk niet ontbreken. Bij de grote vliegende trapeze van het Nationaal Circus van Pyongyang (Noord-Korea) blijkt dat het vangnet er niet voor niets hangt. “Ik zat met het zweet in mijn handen”, verzucht een toeschouwer. Nog gewaagder is de romantische en elegante liefdesvlucht van Desire of Flight, waarbij man en vrouw zonder enige beveiliging maar nét aan elkaar blijven hangen.


Toppunt van sierlijkheid
De dames van het Groot Chinees Staatscircus laten met hun dansende diabolo’s een mooie combinatie zien van Aziatische elegantie en behendigheid. Maar het toppunt van sierlijkheid is de Canadese Valérie Inertie. Haar ‘ringnummer’ is een nieuwe theatrale discipline die wel iets wegheeft van moderne dans en ritmisch gymnastiek. ‘Circus als poëzie’, noemt de spreekstalmeester het terecht. Dominique Lacasse bewijst in zijn mastnummer dat ook sterke mannen gratie bezitten.

Het enige dat misschien niet bij iedereen in de smaak zal vallen zijn de twee dierennummers. De acrobatische paardenact uit Kirgizië is wel leuk, maar voegt niet veel toe aan het programma. En de zestien leeuwen van dompteur Martin Lacey mogen als groep indrukwekkend zijn, een aantal van hen heeft er duidelijk geen zin in en moet met geplaag tot de orde worden gebracht. De knuffels die ze af en toe krijgen zien er een stuk fijner uit!

Conclusie: een nieuwe generatie topartiesten bewijst met dit programma dat het circus wereldwijd nog altijd springlevend is. Wil je dat met eigen ogen zien? De hele kerstvakantie zijn er meerdere voorstellingen per dag. De laatste is op zondag 8 januari om 16.00 uur.

Voor informatie over de voorstelling, zie de website van Koninklijk Theater Carré.


Gebruikte Tags: , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.