Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: MUZIEK

5 December 2011

18 jaar New Cool Collective: nog altijd fris en swingend

  
Tekst: Jorien Heemskerk
Beeld: Ronald Rijntjes

In 2012 is Benjamin Hermans swingende en nog altijd jonge New Cool Collective alweer achttien jaar bij elkaar. Vandaar ook de titel van hun nieuwe album ‘Eighteen’, dat eind oktober uitkwam. Om deze cd te presenteren houdt de band dit najaar een clubtour door heel Nederland. Op 3 december zorgden de acht energieke mannen voor een jazzy feestje in het Utrechtse Tivoli Oudegracht.

New Cool Collective bestaat uit de altijd vrolijke bandleider en saxofonist Benjamin Herman, gitarist Anton Goudsmit, drummer Joost Kroon, percussionisten Frank van Dok en Jos de Haas, toetsenist en arrangeur Willem Friede, bassist Leslie Lopez en trompettist David Rockefeller. Samen zorgen zij voor live muziek in de ware zin van het woord: levende muziek met een hartslag van percussie, waar je vrolijk van wordt en energie van krijgt.

  
Uitgesproken
Dat de meeste leden al lang bij elkaar zijn is goed te merken: de band loopt als een geoliede machine en de verschillende secties zijn perfect uitgebalanceerd. Ook de nummers van het nieuwe album zijn weer een originele crossover tussen jazz en diverse andere stijlen, waaronder latin, afrobeat en boogaloo. Daarnaast is in de verte soms een vleugje oosterse of balkanmuziek te horen.

Sommige stukken zijn smooth, andere juist pittig, maar altijd zijn ze fris en swingend. De percussie lijkt in de nieuwe nummers meer uitgesproken dan voorheen, waardoor de strakke ritmes nog meer nadruk krijgen. Ook wanneer de band in de woorden van Benjamin Herman ‘een beetje jazz op het publiek uitprobeert’ wordt dit onderbroken door een flink stuk dynamisch slagwerk.


Subtiel
Dat wil echter niet zeggen dat de andere muzikanten naar de achtergrond verdwijnen, want ook die krijgen deze avond weer ruimschoots de aandacht in een grote hoeveelheid mooie en spannende solo’s. Zo laat Anton Goudsmit zowel subtiel gitaarspel horen als stukken waarin hij helemaal losgaat. David Rockefeller schittert als vanouds op trompet, trombone en flügelhorn en Herman zelf speelt behalve saxofoon af en toe een beetje percussie mee.

Willem Friede speelt als ‘brein’ van de band alle elementen aan elkaar. Alleen Joost Kroon en Leslie Lopez komen pas aan het einde van de avond aan bod. Kroon maakt dit goed met een bijna abnormale minutenlange drumsolo waarbij de vonken ervan afvliegen en Lopez laat nog even een zeer strakke bassolo horen.

  
Jonge honden
Hun nieuwe cd ‘Eighteen’ is volgens de website van New Cool Collective een ‘mature, layered and multidimensional album infused with the energy of a pack of young pups’. Deze avond klopt dat helemaal. Door de muzikale kwaliteit én de energie van de acht jonge honden, die overigens ook een aantal oudere nummers spelen, loopt de temperatuur gestaag op tot het publiek niet meer te houden is.

“Wij voelen ons zo goed vanavond, je hebt geen idee!”, roept Benjamin Herman nog ter afsluiting. Maar dat gevoel geldt waarschijnlijk juist voor de hele zaal.

Na een uitstapje naar Engeland, komt de New Cool Collective clubtour dit jaar nog in Lantaren Venster Rotterdam (23-12), de Melkweg in Amsterdam (29-12) en De Kelder in Amersfoort (30-12).


Gebruikte Tags: , , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.