Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: MUZIEK

21 November 2011

Diva’s en dj’s bij Night of the Proms in Ahoy

  
Tekst: Jorien Heemskerk
Beeld: Eric van Nieuwland 

Van 17 tot 19 november stond Ahoy Rotterdam weer in het teken van de jaarlijkse Night of the Proms. Met ook dit jaar een divers programma van klassiek en pop, aangevuld met onder andere opera en clubmuziek. Naast ‘vaste gasten’ John Miles en symfonieorkest Il Novecento waren ook Angie Stone, Miss Montreal, James Blunt en de Italiaanse DIV4S aanwezig. En, niet te vergeten, Simply Red-zanger Mick Hucknall. Samen zorgden zij voor een avond vol muzikale verrassingen.

Het begon allemaal in 1985. Geïnspireerd door de Last Night of the Proms van de bekende Proms in Londen, organiseerden twee Belgische studenten een eigen Night of the Proms in het sportpaleis in Antwerpen. Dat werd zo’n groot succes dat het evenement vijf jaar later de grens overtrok naar Nederland en vervolgens naar andere landen in Europa.

Grote getallen
De Night of the Proms (NOTP) gaat dan ook gepaard met indrukwekkende getallen. Aan de klassieke kant vierde dirigent Robert Groslot, leider van het al sinds 1991 deelnemende symfonieorkest Il Novecento, begin november in Antwerpen zijn 750e Proms-optreden. De 62-jarige ‘Mister Proms’ John Miles was al in ´85 van de partij en ook zijn Electric Band neemt vrijwel ieder jaar een vaste plek in op het podium. Presentator Carl Huybrechts beleeft volgend jaar zijn 500e NOTP-concert.

En die grote getallen zijn er niet voor niets. Met ieder jaar weer een gevarieerd topprogramma is de Night of the Proms uitgegroeid tot een evenement dat iedere muziekliefhebber een keer meegemaakt moet hebben. De combinatie van sterke artiesten, verschillende stijlen, een perfecte akoestiek en een lichtshow die de zaal van voor tot achter vult  zorgt voor een ervaring die je niet snel vergeet.

   
Fris
Ook dit jaar is het programma uitermate divers. Een fris popgeluid wordt gebracht door onze eigen Miss Montreal, die na een bescheiden ‘hallo’ flink losbarst en zo bewijst dat ze prima op haar plek is in Ahoy. James Blunt laat naast zijn grote hits ‘You’re Beautiful’ en ‘1973’ ook de recente nummer 1-single ‘Stay the Night’ horen. Angie Stone zorgt voor een vleugje soul en maakt daarbij contact met de hele zaal.

Heel anders is de muziek van DIV4S, vier klassiek geschoolde Italiaanse schonen die in 2008 hun debuut maakten bij een concert van Andrea Bocelli in Rome. Behalve ‘The Prayer’ en een mooie medley van verschillende operastukken zingen deze sopranen ook Bocelli’s ‘Con te partiro’. Eveneens klassiek is de selectie filmmuziek van Tijl Beckand. Vooral het allegretto uit Beethovens Symfonie nr. 7, met originele beelden van de oorlogstoespraak uit ‘The Kings Speech’, is erg ontroerend.

Insomnia
Een mooie crossover tussen populaire en klassieke muziek is bijvoorbeeld de ‘Lion King suite’ door Il Novecento, John Miles en het vaste Proms-koor Fine Fleur. Ook Miles’ wereldhit en Proms-klassieker ‘Music (Was My First Love)’ mag natuurlijk niet ontbreken. Ondanks zijn lange geschiedenis blijkt dit nummer nog steeds een hoogtepunt.

Nog imposanter is de ‘battle’ tussen Il Novecento en de dj’s van Discobaar, waarbij vooral het orkest verrast door het spelen van dance-hit ‘Insomnia’ alsof ze nooit iets anders doen. Ook het stuk ‘The Typewriter’ van Leroy Anderson krijgt een originele wending, doordat percussionist en slagwerker Patrick De Smet het iedere avond uitvoert met hulp van twee bezoekers.

  
Ouderwets swingen
De enige die dit jaar wat minder origineel is, is publieksfavoriet Mick Hucknall. Hij laat niets van zijn solowerk horen, maar valt terug op de bekende Simply Red-hits. Daarmee staat hij echter wel garant voor nog even lekker ouderwets swingen en meezingen, iets waar veel mensen de hele avond naar hebben uitgekeken. Bovendien laat hij veel ruimte voor mooie trompet- en pianosolo’s. Zo zorgt hij toch voor een sterke afsluiting van alweer een succesvolle Night of the Proms.

Helemáál compleet is die uiteraard pas na het Beatles-slotnummer door alle artiesten samen. Op weg naar metro en parkeergarage klinken dan ook nog regelmatig flarden van ‘Hey Jude’…


Gebruikte Tags: , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.