Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: MUZIEK

20 November 2011

Edison Jazz/World 2011 brengt vele trotse winnaars

  
Tekst en beeld: Ronald Rijntjes

Dit jaar zijn voor de 51e keer de Edison Jazz/World-prijzen uitgereikt in Muziekgebouw Frits Philips in Eindhoven. De winnaars van dit befaamde beeldje waren al enige tijd bekend, maar op 16 november was het hun avond om de prijs in ontvangst te mogen nemen uit de handen van presentator Co de Kloet.

Begeleid door het Metropole Orkest onder leiding van John Clayton lieten de prijswinnaars tevens een aantal stukken horen. Uit het grote applaus dat ze daarvoor kregen bleek dat zij hun Edison met recht verdiend hebben.

Jazz Nationaal
In de categorie Jazz Nationaal ontving Tineke Postma de prijs voor alweer haar vijfde album ‘The Dawn Of Light’. ‘Zij vormt een hecht kwartet met haar begeleiders en daarnaast krijgen zij veel muzikale ruimte’, aldus de jury. De stukken ‘Short Conversations’ en ‘Before the Snow’ speelden zij met veel gevoel en dynamiek. Zo ontstond er een muzikale samensmelting tussen het kwartet en het Metropole Orkest.

In de categorie Bijzondere uitgave van historische aard ging het beeldje naar ‘The Sesjun Radio Shows’. Cees Schrama, die samen met Dick de Winter Sesjun maakte, nam de prijs in ontvangst. Het bekende radioprogramma, dat van 1973 tot en met 2004 te horen was, heeft een archief van concertregistraties en wordt onder leiding van Schrama op cd uitgebracht. De eerste drie delen bestaan uit concerten van Chet Baker, Bill Evans en Art Blakey en zijn al verkrijgbaar in de winkel.

  
Internationaal
In de categorie Jazz Internationaal won pianist Gerald Clayton het van Joe Lovano en John Scofield. De in Nederland geboren Clayton – zoon van bassist, arrangeur en orkestleider John Clayton – kwam volgens de jury al vroeg uit de schaduw van zijn beroemde vader. Hij heeft met zijn album ‘Bond: The Paris Sessions’ een eigen karaktervolle en stevige signatuur weten te zetten.

Kurt Elling won een Edison voor zijn album ‘The Gate’ in de categorie Jazz Vocaal. Helaas kon Elling hem niet persoonlijk in ontvangst nemen, maar werd de prijs in een filmpje aan hem overhandigd.

Jazzism Publieksprijs
Dit jaar werd ook weer de Jazzism Publieksprijs uitgereikt. Deze ging naar Ruth Jacott voor haar album ‘A Tribute to Billie Holiday’, waarop zij begeleid wordt door het Metropole Orkest onder leiding van Michael Abene. De zangeres bracht tevens een tweetal nummers ten gehore: ‘Ain’t nobody’s business’ en ‘Lover come back to me’. Hieraan was te horen dat zij werkelijk de Nederlandse Billie Holiday is en de vertolking van haar muziek eer aan doet.

In de categorie Dvd wonnen Bob Rooyens, Freddy Haayen en Willem van Kooten de Edison. Doordat bassist Hans Mantel het concert van Aretha Franklin uit 1968 in het Concertgebouw terugvond in de archieven van de Nederlandse omroep, konden zij dit historische concert uitbrengen op dvd. Tot slot kreeg de Portugese zangeres Mariza de prijs in de categorie World voor haar album ‘Fado Tradicional’.

   
Latin jazz
Nadat alle prijzen waren uitgereikt was het tijd voor het concert van Ivan Lins, die de Edison Jazz Oeuvreprijs in ontvangst mocht nemen. De Braziliaanse Latin jazz-zanger heeft al behoorlijk wat albums op zijn naam staan. Hij is de grondlegger van de Latin jazz en heeft al enige jaren een goede band met Nederland. Dit komt met name door zijn samenwerking met jazz-zangeres Josee Koning, Toots Thielemans en het Metropole Orkest. In 2009 ontving hij een Latin Grammy Award voor het album dat hij samen met dit orkest opnam.

Tijdens dit swingende concert werden zwoele bossanova’s afgewisseld met intieme Braziliaanse liefdesliedjes en een mooi duet met zangeres Josee Koning. Daarnaast werd Ivan Lins bijgestaan door een speciale gast: gitarist Leonardo Almuedo. Die liet een aantal formidabele solo’s horen en sloot met zijn gitaarspel mooi aan op de vocale kwaliteiten van de succesvolle zanger.


Gebruikte Tags: , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.