Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: TONEEL, CABARET

6 November 2011

Arjan Ederveen en Stuk... wat denk je zelf??

Ederveenzaamheid Ederveenzaamheid Ederveenzaamheid
Door Sophie Boterveld met foto's van Joris van Bennekom

De Kleine Komedie stroomde langzaam vol op donderdag 4 november, iedereen in afwachting van Ederveenzaamheid, de nieuwe onemanshow van Arjan Ederveen.

Arjan zal altijd in mijn geheugen staan als Theo, van het duo Theo en Thea, en later als Creatief met Kurk en 30 minuten, om daarna in 2009 op te duiken als Edna Turnblad in Hairspray. Het geeft maar ’s aan dat Arjan niet alleen een TV acteur is, maar ook talentvol in musicals is. En nu begint hij weer aan iets nieuws; zijn eigen one-man show!

Ederveenzaamheid is een ‘potje toneelspelen’ (zoals Arjan dat zelf aankondigt) dat verhaalt over de eenzaamheid van de moderne mens en van zichzelf. Door het neerzetten van typetjes; Wouter Groenhoven, zijn bedisselende vrouw Geurtje Groenhoven de Broeckaan en de Rioolrat Ron, laat hij het publiek de wereld zien vanuit eenzaamheid, alleen zijn, egoïsme, liefde en dood....

Ineens staat hij daar alleen op het podium, zonder aankondiging, een deel van het publiek moet zelfs zijn plaats nog zoeken. En Arjan zou Arjan niet zijn, als dat begin al anders dan anders is. Gewoon, ongedwongen, makkelijk, legt hij de spelregels van de avond even  uit. Dat hij hier alleen voor staat en dat wij, als publiek, hier ook ons aandeel in hebben. De mensen op de eerste rij krijgen een rol toebedeeld; mevrouw Mening, Meneer Akkefiet, Mevrouw Slap, de Psychiater, en gelukkig wijst hij ook nog een regisseur aan, Flip, die voor hem de knoppen bedient. Met het publiek oefent hij nog even het roezemoezen en het schelden en dan kunnen we beginnen.

Ederveenzaamheid  Ederveenzaamheid Ederveenzaamheid

Het is niet alleen cabaret wat gespeeld wordt, eigenlijk is Ederveenzaamheid een hilarisch toneelstuk over eenzame mensen, die met zichzelf bezig zijn. Wouter Groenhoven is een ‘topambtenaar’ op gemeentelijk niveau met wat vreemde seksuele trekjes, die het samenleven met zijn bedisselende en bemoederende vrouw Geurtje (eco-figuur, praatgraag) niet langer meer trekt en besluit bij haar weg te gaan. Wouter ziet zichzelf als zeer belangrijk, heeft ‘Torentjes-overleg’ met Mark Rutte en ziet grote mogelijkheden voor zichzelf, terwijl Geurtje haar partner mist en de leegte probeert op te vullen met het bemoederen over haar zieke vriendin Joke en het oprichten van het stiltecentrum in de praatboerderij.

Af en toe duikt Ron de Rioolrat op, die het publiek vermaakt met roddels over Gerard Joling en andere journalistieke onnozelheden. Het geheel oogt misschien wat chaotisch en soms is het dat ook, maar dat maakt de voorstelling juist zo leuk en doet je ook realiseren hoe bijzonder Arjan Ederveen is.

Stuk, zijn hond, die de gehele avond aanwezig is, ook zijn rol in de voorstelling heeft, het publiek wat haar rol moet vervullen in het stuk, de liedjes, de telefoongesprekken die Arjan voert met zijn moeder. En als slot een ontroerend lied voor en samen met zijn ‘Stuk’.

Kortom, ik ga graag nog een keer naar ‘Ederveenzaamheid’. Ik heb genoten van een prachtige voorstelling  gisteravond in de Kleine Komedie.

'Ederveenzaamheid' van Arjan Ederveen ging op 4 november in première in de Kleine Komedie in Amsterdam. Daar te zien t/m 5 november. Vanaf 8 november in Nunspeet (Veluvine), Alkmaar (De Vest) en Den Haag (Diligentia). Tournee t/m 13 april.

Ederveenzaamheid


Gebruikte Tags: , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.