Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: WERELDMUZIEK

26 Oktober 2011

Cristina Branco gaat Lissabon voorbij

Cristina Branco uiterst geconcentreerd Bernardo Couto en Carlos Manuel Proenca De mooie stem van Cristina Branco

Tekst: Jorien Heemskerk
Beeld: Ronald Rijntjes

Nadat ze vorig jaar een concert moest afzeggen vanwege stemproblemen, konden Nederlandse fadoliefhebbers dit jaar wél live genieten van Cristina Branco. Op 19 oktober was de Portugese zangeres in het Utrechtse Vredenburg, waar ze onder andere nummers zong van haar nieuwe cd ‘Fado Tango’. Een bijzondere cross-over van fado en tango, die luisteraars meeneemt langs warme en gevoelvolle culturen.

“Have a safe journey”, wenst Branco de volle zaal toe voordat ze begint aan haar muzikale reis. Die leidt deze avond langs Lissabon, Parijs, Buenos Aires en zelfs een stukje Nederland. Ze wordt daarbij begeleid door Ricardo Dias (piano en accordeon), Bernardo Couto (Portugese gitaar), Carlos Manuel Proença (fadogitaar) en Bernardo Moreira op de bas.

Cristina Branco Een intiem concert Fado op zijn best

Veelzijdig
Het repertoire dat Branco laat horen is net zo veelzijdig als de plaatsen die voorbijkomen. Om te beginnen zijn er natuurlijk de klassieke fado’s, met traditionele begeleiding op bas en twee gitaren. Die klinken – zoals het een waar levenslied betaamt – nu eens heel dramatisch, dan weer fel of swingend. Daarnaast zingt ze zowel een fado als een Argentijnse tango over Parijs. Dat levert twee verschillende muzikale beelden op van één en dezelfde stad.

Het nummer ‘Invitation au Voyage’ is juist weer gebaseerd op een bekend Frans gedicht uit de 19e eeuw, waarbij Branco als ze het leest altijd aan Nederland moet denken. Verder maakt het pure en subtiele ‘Talvez’ veel indruk, mede dankzij het mooie pianospel van Ricardo Dias. Met ‘Dos Gardénias’ wordt zelfs een klein uitstapje naar Cuba gemaakt, dat overigens nog niet helemaal uit de verf komt.

Muziek om bij weg te dromen Cristina Branco brengt mooie fado Een mooie avond in het Vredenburg

Trots
Maar de rode draad door alles heen is toch wel de ‘saudade’, een woord dat verwijst naar een combinatie van weemoed, melancholie en liefde. Het meest letterlijk komt die tot uiting in een dromerig nummer over het missen van Lissabon. Ook Branco zelf mist haar land, ondanks de economisch barre tijden. Ze is duidelijk trots op haar cultuur en vertelt erover met enthousiasme en humor. Het zijn diezelfde gevoelens die haar muziek authentiek en overtuigend maken.

Deze avond heeft ze laten horen dat ze die authenticiteit ook vast weet te houden binnen andere muzikale culturen. ‘Não há só tangos em Paris’, heet een nummer op haar nieuwe cd. Vrij vertaald: er zijn niet alleen maar tango’s in Parijs. Zo heeft Cristina Branco ook veel meer in zich dan alleen de fado.


Gebruikte Tags: , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.