Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Google
  • Technorati
  • eKudos
  • Facebook
  • Blogmarks
  • Furl
  • Live
  • NuJIJ
  • Slashdot

Onderwerp: WERELDMUZIEK, JAZZ

21 September 2011

Eén podium, twee gitaristen, drie gitaren

John Williams John Etheridge
Door Arjan Vermeer, foto Kathy Panama
Gezien: John Williams/John Etheridge, 15 september Muziekgebouw Eindhoven

We worden stijlvol ontvangen in de Eindhoven Airport zaal van het Muziekgebouw in Eindhoven. Met mijn vale spijkerbroek voel ik mij lichtelijk ‘underdressed’. Je kunt mijn opluchting dan ook bijna voorstellen wanneer Etheridge en Willams wat sjofeltjes gekleed het podium opkomen. Hun gitaar in de hand meenemend, de elektrische gitaar van Etheridge stond al in zijn standaard te wachten. De sfeer is dan ook gelijk duidelijk. Met een ontwapenend gebrek aan formaliteit, beginnen de heren aan hun optreden. Etheridge met snedige opmerkingen het publiek vermakend, “there is a dancefloor here up front” (wijzend op de ruimte tussen de eerste rij en het podium), “don’t worry about the footballmatch, we’ll stay here until they are finished”. De heren zijn ook volledig self-supporting. Uitgezonderd het verwisselen van kapotte versterkersnoertjes van Etheridge’s versterker. Het stemmen gaat volledig op gehoor en razendsnel. Menig rockgitarist kan hier nog wat van opsteken.

Williams is het die de meeste nummers start en veelal de omlijsting verzorgt voor Etheridge’s improvisaties. Er is veel visueel contact onderling, maar converseren doen ze toch vooral via hun snaren.

Williams en Etheridge kennen elkaar al ruim 10 jaar! Toen Willams zijn afrikaans georienteerde Cd “The Magic Box” aan het opnemen was en naar nog een gitarist zocht, kwam hij Etheridge tegen in Ronnie Scott's club in London. En vanaf dat moment was hun lot bezegeld. Na een gezamenlijk project “Places Between” treden ze nu regelmatig als duo op. En tijdens die optredens krijg je een combinatie van jazz en klassiek voorgeschoteld. Nu is een dergelijke combinatie voor mij toch iets waar ik even aan moet wennen. De eerste twee nummers van Kaap-verdiaanse origine doen –voor mij- dan ook heel goed werk om er even in te komen.

Vervolgd wordt met “Strange Comforts” en “Places Between”, bekende titels van Etheridge uit de setlist van het duo. Maar voor mij begint het pas echt op gang te komen met “Malinke Guitars”. Een nummer gebaseerd op het 21-snarige Kora, een harp-achtig intstrument uit West-Afrika.

Dat Beethoven toch een paard had wordt duidelijk bij de introductie van Ludwig’s Horse, gecomponeerd door Paul Hart voor het duo. Toch wel het hoogtepunt van het eerste deel van de avond.

Na de pauze komt eerst John Etheridge het podium op schertsend dat John Williams liever voetbal bleef kijken. Etheridge soleert hier drie nummers beginnend met het bluesy “Doxy” van Sonny Rollins, gevolgd door het veel gecoverde “Goodbye Pork Pie Hat” van Charles Mingus en een swingend zuid-afrikaans nummer. Dt alles gespeeld op zijn elektrische gitaar, waarbij Etheridge veelvuldig en handig gebruik maakt van een pedaal waarmee hij samples van zijn eigen spel opneemt, daarna afspeelt als ‘tweede’ gitaar, terwijl hij zelf gewoon doorspeelt.

Mijn persoonlijke voorkeur ging en gaat toch uit naar het solospel van John Williams. Ik keek dan ook uit naar zijn soloset: vijf korte nummers slechts, maar aaneengeregen tot éen. Het geheel wordt door Williams afgesloten met de welbekende ode aan zijn oude vriend Francis Bebey, “Hello Francis”. Heerlijk om naar te luisteren en pas dan kun je zien en horen hoe virtuoos John Williams eigenlijk is. Het lijkt wel alsof hij zich in het duel met Etheridge zich inhoudt en pas hier los komt.

Met “Extra Time” sluiten de gitaarvrienden de avond af. Dit -door Williams gecomponeerde- stuk is gebaseerd op 'Wohltemperierte Klavier' van Bach. Ook hier staat Williams spel in eerste instantie op de voorgrond, later voegt Etheridge zijn improvisaties daaraan toe. Een door velen als minimalistisch gekenmerkt stuk, maar niet minder geniaal.

Het publiek vind dit duidelijk niet genoeg. Na een minutenlange staande ovatie mogen we alsnog genieten van het prachtige lichtvoetige “Triangular Situations” van Vasco Martins. Maar daarmee is het dan ook over en uit. Een uitermate voldaan publiek achterlatend. En alhoewel de solosets op mij meer indruk hebben gemaakt, mogen Williams & Etheridge dit vaker komen doen.


Gebruikte Tags: , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.