Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: DANS, Lowlands

28 Augustus 2011

Genieten van het Nationale Ballet

Nationale Ballet, Zwanenmeer Nationale Ballet, Zwanenmeer Nationale Ballet, Zwanenmeer
Tekst en beeld Berbera van den Hoek (klik voor vergroting)
Gezien: Nationale Ballet, 20 augustus, Juliet Lowlands

Op Lowlands in de Juliet tent gebeuren vaak unieke dingen. Dat is ook het geval op zaterdagavond. Voor het eerst in de geschiedenis van het Nationale Ballet treden ze op Lowlands op. Dat niet alleen maar 's ochtends hebben ze ook een workshop gegeven aan 3500 vroege Lowlandsvogels in de grote Grolsch tent. Onder leiding van Rachel Beaujean is een deel van het Zwanenmeer en een speciale Lowlands choreografie gedanst.

De belangstelling is groot en ruim een uur voor de voorstelling staat er al een enorme rij voor de Juliet en als de deuren opengaan blijkt dat veel mensen teleurgesteld moeten worden. Er is helaas niet genoeg plaats voor iedereen die in de rij staat.

Nationale Ballet, pas-de-deux William Forsythe Nationale Ballet, pas-de-deux William Forsythe Nationale Ballet, pas-de-deux William Forsythe

Het Nationale Ballet laat in de show die bijna een uur duurt een dwarsdoorsnede van hun repertoire en kunnen zien. Als je de vijf stukken die ze laten zien achter elkaar ziet kan je niet anders dan onder de indruk zijn van de veelzijdigheid van het grootste Nederlandse dansgezelschap .

Ze beginnen met de entree van de tweede akte uit Het Zwanenmeer op een choreografie van Rudi van Danzig. Het Zwanenmeer is een van de meest uitgevoerde klassieke balletten ter wereld en waar iedereen wel van gehoord heeft maar het blijft indrukwekkend hoe 24 betoverde zwanen en 2 solisten het publiek met dit klassieke ballet betoveren.

Nationale Ballet, Labyrinth Sidi Larbi Cherkaoui Nationale Ballet, Labyrinth, Sidi Larbi Cherkaoui Nationale Ballet, Labyrinth, Sidi Larbi Cherkaoui

Wat een contrast met Tango, een solo uit de choreografie van Hans van Manen. Op muziek van Piazzolla wordt de tango in de schijnwerpers gezet. Vooral dat het een solo is maakt het heel bijzonder omdat de tango meestal door een dame en heer gedanst wordt. Met tango zou je eerder een pas-de-deux verwachten maar die komen later als de bomvolle Juliet getrakteerd op twee pas-de-deux van van William Forsythe.

Een terugkomend thema van de Belgisch/Marokkaanse Choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui is ontmoetingen. Speciaal voor het Nationale Ballet heeft hij Labyrinth gemaakt. Dit is een nieuw stuk waarvan twee delen gedanst worden over man-vrouw relatie. Het eerste deel gaat over de onderdrukking van de vrouw wat prachtig in beeld gebracht wordt. De vrouw wordt als het ware de grond in geduwd en de man staat boven haar. Het tweede deel gaat juist over ondersteuning van de vrouw waarin de vrouwelijk soliste omhoog wordt getild.

Nationale Ballet, Tango, Hans van Manen Nationale Ballet, Solo, Hans van Manen Nationale Ballet, Tango, Hans van Manen

Als laatste krijgen we 'Solo' te zien. Wederom een stuk van choreograaf Hans van Manen. Dit stuk wordt gedanst door drie solisten die allemaal een gelijkwaardige rol hebben. Er wordt uitgelegd dat het voor een solist niet te doen is om het alleen te dansen en als je de snelheid ziet van het stuk kan je je dat voorstellen.

Het Nationale Ballet krijgt een zeer verdiende staande ovatie en het was een mooie kennismaking met dit dansgezelschap wat in september hun 50-jarig bestaan groots gaat vieren.

website van het Nationale Ballet voor meer informatie over 50-jarig bestaan en optredens


Gebruikte Tags: , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.