Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: OEROL, LOCATIETHEATER

22 Juni 2011

Indrukwekkende monoloog van Johanna ter Steege in Hiroshima Mon Amour

Hiroshima mon amour Hiroshima mon amour Hiroshima mon amour
Door Mieke Kreunen met foto's van Peter Rillema

De Manege in Hoorn is kaal, er is geen decor, alleen een tribune en er liggen wat metseltonnen in het zand. Over de rand van de bak ligt een kledingzak. Verder niks. Terwijl het publiek de tribune vult en de stofwolken van het zand weer neerdalen begint Johanna ter Steege haar verhaal te vertellen. Ze is een Frans actrice die in het naoorlogse Hiroshima een hartstochtelijke nacht beleeft met een Japanse architect. Hij is gelukkig getrouwd en zij ook maar hun levens raken elkaar daar op dat moment op die plaats ...

De man wil dat ze langer blijft dan die ene nacht maar zij wil niet. Hij praat met haar over de verschrikkingen van het bombardement op Hiroshima die zij zich niet zou kunnen voorstellen. Maar zij heeft haar eigen verschrikkingen. De onverwachte passie die opvlamt in het contact met de Japanner en de gesprekken over de oorlog brengen herinneringen aan de jeugdliefde van de vrouw naar boven. Uit haar jeugd in Envers toen ze een grote liefde beleefde met een Duitse soldaat. Nadat hij was omgekomen werd ze als moffenhoer gebrandmerkt en kaalgeschoren maar dat deerde haar niet. Zij werd gek van verdriet en onvervuld verlangen naar haar grote liefde. Voor het eerst deelt de vrouw deze herinneringen met iemand. Ze wil ondanks het aandringen van de man niet blijven. Ze nemens afscheid en zeggen: "Jij, jouw naam is Hiroshima - en jij, jouw naam is Nevers in Frankrijk".

'Hiroshima mon amour' werd geschreven door Marguerite Duras. Alain Resnais maakte in 1959 een film met dezelfde titel.

Hiroshima mon amour Hiroshima mon amour Hiroshima mon amour

Johanna ter Steege laat zien dat zijn een geweldig actrice is die in haar eentje in deze immense ruimte het publiek van begin tot eind weet te boeien. Zij weet het aangrijpende verhaal over de verloren grote liefde waarvan het verlies te groot was om te verwerken geloofwaardig neer te zetten. Alle emoties komen voorbij, van het overmoedige ik-weet-mij-een-gewilde-vrouw tot de schrijnende waanzin en radeloosheid van de omgekomen geliefde. Zorgvuldig afgedekt in het dagelijks leven, wordt de afgrond met gevoelens bij verrassing onthuld door de architect. Gevoelens die menigeen in de zaal uit eigen leven herkent. Hier en daar wordt wel een traantje weg gepinkt.

Regisseur Karina Kroft is trots op het stuk. Ze vindt het - samen met de 3 Zusters - één van haar beste stukken tot nu toe. En terecht. Het is een pareltje onder de Oerolvoorstellingen die in ieder geval op ons top-tien-lijstje komt te staan.


Gebruikte Tags: , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.