Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Google
  • Technorati
  • eKudos
  • Facebook
  • Blogmarks
  • Furl
  • Live
  • NuJIJ
  • Slashdot

Onderwerp: OEROL

19 Juni 2011

Peking Opera Troupe kleurt Oosterend rood

Peking Opera Troupe Peking Opera Troupe Peking Opera Troupe
Door Mieke Kreunen met foto's van Peter Rillema

Tijdens Oerol is het op de weg naar Oosterend waar Peking Opera Troupe zijn voorstellingen geeft van passende decoraties voorzien. De prachtig gedecoreerde poort heeft de hard wind niet doorstaan maar de vlaggen langs de kant van de weg wapperen dat het een lieve lust is en voor de huizen hangen lampionnen. Ook de straatnaamborden zijn tweetalig uitgevoerd en sommige verkeersborden hebben een Chinese toelichting gekregen. Allemaal leidt het ons naar de grote circustent op Weiland Bierema waar we Peking Opera gaan zien.

Peking Opera is de naam van een Chinese kunstsoort waarin muziek, dans, acrobatiek, mime, zang en vechtkunst gecombineerd worden. Het lijkt in geen enkel opzicht op de opera zoals wij die in Europa kennen (het doorgecomponeerde theatrale muziekstuk). De training om een Peking Opera performer te kunnen worden is langdurig, buitengewoon zwaar en begint al op jonge leeftijd. Eerst worden de performers geschoold in acrobatiek, later gevolgd door zang en gebaren. Als een student wat minder acteertalent heeft, wordt hij of zij vaak Peking opera muzikant.

De performers in Peking Opera beschikken over vier vaardigheden: zang, spraak, dans & acteren en vechtkunst. Met name aan de zang hoor je meteen dat die heel anders is dan wij gewend zijn. 'Hoe hoger hoe mooier', is het credo in Peking Opera dus stukken worden niet standaard in een bepaalde toonsoort uitgevoerd maar in de hoogste toonsoort die de performer aankan. En dat kan erg hoog zijn, zo bleek gisterenavond.

Peking Opera Troupe Peking Opera Troupe Peking Opera Troupe

Aan het begin van de voorstelling van Peking Opera Troupe en tussen de onderdelen door, vertelde Drs. Oey Toen Ping over de bijzondere kenmerken van deze kunstsoort en de verhalen die getoond zouden gaan worden. Er werd bovendien een korte demonstratie gegeven van alle traditionele muziekinstrumenten in het orkest.

Het eerste verhaal is dat van een vrouw die bloemen strooit om een zieke te genezen. Dit onderdeel wordt op de - voor Peking Opera - kenmerkende hoge wijze gezongen door een met een prachtig blauw kostuum getooide vrouw. Terwijl ze zingt jongleert ze met de lange sjaals die uit haar mouw komen. De muziek is vreemd door de combinatie van de hoge zang en de schele instrumenten. Het schouwspel is prachtig.

Vervolgens komt er een verhaal van twee mannen waarvan de één wantrouwend is en de ander nieuwsgierig. De laatste dringt de kamer van de eerste binnen en dan komen ze elkaar tegen in het pikkedonker met alle gevolgen van dien. Dit stuk kan het beste geduid wordt als een komisch acrobatische act waar ook nog aardig wat vechtkunst aan te pas komt. Razend knap en onderhoudend theater.

Het programma wordt afgesloten met een stuk waarin de liefde de hoofdrol speelt, mannen om de gunsten van een vrouw strijden en waarin heel wat performers over het toneel gaan, sommigen vliegen er letterlijk overheen. Het is een kleurrijk en fraai spektakel.

Peking Opera  Troupe Peking Opera Troupe Peking Opera  Troupe

Hoewel er verschillen zijn met westerse performers zijn er ook wel overeenkomsten. Sommige onderdelen van de performances zouden in de straattheaterprogrammering geen slechte beurt maken. De make-up en de kostuums zijn werkelijk schitterend en volgens traditionele voorschriften uitgevoerd. En de performers zijn perfectionisten. Wat een goed getrainde mensen! Dat kunnen wij in Europa niet op die manier volgens mij.

Door de traditie van China ruimte te geven op Oerol, wil Oerol contacten opbouwen die er uiteindelijk toe moeten leiden dat in de toekomst de Chinese avant-garde op Oerol kan optreden. Deze voorstelling is naast een kleurrijke voorstelling ook een eerste stap om te komen tot een betere samenwerking met Chinese performers.


Gebruikte Tags: ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.