Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: weblog Aart Schutte

18 Juni 2011

De eerste keer

Ofeo ed Euridice

Voor alles is een eerste keer. De meeste mensen denken hierbij niet meteen aan Orfeo in de vijver van paleis Soestdijk, maar ook daarvoor was een eerste keer. Zo duidelijk als imaginaire eerste keer is, zo vaag was de eerste keer voor genoemde productie. Was het de eerste foutloze doorloop, bijna drie weken geleden? Was het de geslaagde generale op de eerste juni? Was het de avond van de eerste try-out? Of was het dan toch de premiere op de avond van acht juni jongstleden?

Bewuste avond leek het wel pakjesavond. Overal in de partytent lagen toitoitois verspreid.

(Voor wie niet bekend is met het fenomeen ‘toitoitoi’: dit zeggen telgen van het uitstervende ras der podiumkunstenaars tegen elkaar alvorens de arena te betreden. Een soort aanmoedigings- of strijdkreet. Daar daden vanzelfsprekend meer zeggen dan woorden heeft de traditie van de toitoitoi zich uitgebreid tot het uitdelen van kado’s die de ‘naam’ toitoitoi dragen.)

Onder de vondsten bevonden zich vliegenmeppers, zwembandjes, chocolaatjes, plastic boerderijdiertjes – ik kreeg een kat, maar daar ik allergisch ben voor katten heb ik deze snel ingeruild voor een grote rode haan – briefjes met aardigheden... Sinterklaas is wel eens minder gul geweest. En dat alles ter aanmoediging voor wat goed beschouwd niet eens echt de eerste keer was.

Etymologisch gezien heeft toitoitoi overigens weinig met aanmoediging te maken. De zinsnede vindt haar oorsprong volgens ‘onze taal’ in het Jiddisch: een taal van een volk dat met reden niet uitblinkt in optimisme. Toitoitoi is dan ook van origine een bezwering om naderend onheil of de gedachte daaraan af te wenden.

Het onheil was op de premiere-avond ver te zoeken. Al is er van tevoren natuurlijk niets zeker. De verleden tijd van voorvorige zin echter sluit alle kwade djinns uit van deelname. De gedegen voorbereiding overigens ook. De voorstelling werd soepeltjes afgewerkt. Een beetje spannend was het natuurlijk wel, maar of dit lag aan alle heisa vooraf, of aan de avond an sich...?

Voor ons was het natuurlijk verre van de eerste keer. De eerste repetities vonden nog voor de vroege voorzomer van dit jaar plaats. Toen het noordelijke halfrond van onze aarde nog grijs en grauw was, de eerste zwaluw nog onderweg, en er geen ei werd gelegd buiten de legbatterij.

Voor het publiek daarentegen is het iedere avond de eerste keer. En het is hierin dat de waarheid schuilt. Dirigent Hoite benadrukt het telkens opnieuw. Ik kan het alleen beamen. De ware passie spreekt uit het feit dat je het elke keer doet als ware het je eerste keer – zij het met meer ervaring dan de vorige.

De Utrechtse Spelen
=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.