Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Google
  • Technorati
  • eKudos
  • Facebook
  • Blogmarks
  • Furl
  • Live
  • NuJIJ
  • Slashdot

Onderwerp: Holland Festival, OPERA EN OPERETTE

12 Juni 2011

UNE FLUTE ENCHANTÉE – OPERA VAN HET ZUIVERSTE WATER

Une Flute Enchantée Une Flute Enchantée Une Flute Enchantée
Door Marijcke Voorsluijs met foto's van Pascal Victor ArtComArt 

Une Flute Enchantée, oftewel Die Zauberflöte. Frans gesproken, Duits gezongen, Nederlands boventiteld. Het paneel met de titels hangt, o wat een feest, tussen de lampen boven het toneel in plaats van helemaal vooraan, zodat ook de voorste rijen zonder nekkramp het verhaal kunnen volgen. De Franse teksten zijn een luchtig commentaar op de gezwollen Duitse liedteksten. Het verhaal is al serieus genoeg.

De Koningin van de Nacht is haar dochter Pamina kwijt: booswicht Sarastro houdt haar gevangen. Prins Tamino is verliefd op Pamina’s portret en gaat haar zoeken, vergezeld door vogelvanger Papageno, zelf op zoek naar een wederhelft. Tamino krijgt van de Koningin een toverfluit mee, Papageno een klokkenspel. Maar niets is wat het lijkt: de Koningin van de Nacht is op macht uit, maar Sarastro regeert de Tempel van de Wijsheid en wil het meisje juist redden uit de handen van haar moeder. Sarastro stelt beide heren op de proef en wint hen voor zich. Dan fluistert de Koningin haar dochter in Sarastro te vermoorden, maar ze wordt ontdekt. Papageno vindt zijn wederhelft, Tamino krijgt zijn Pamina. En ze leefden …

De 85-jarige Britse regisseur Peter Brook volgt in zijn regie (zijn laatste? wie zal het zeggen …) letterlijk het verhaal van de originele Zauberflöte. Maar verder neemt hij alle vrijheid en maakt er een sober geheel van. Spelers op blote voeten, in eenvoudige kostuums en zonder microfoon. Geen orkest in de bak, maar een bescheiden vleugel aan de rand van het toneel. Geen pompeus operadecor, maar een verzameling bamboestokken. Die dan wel weer heel inventief worden gebruikt: struikgewas, deurpost, speer, galg – bamboe is alles als je het maar wilt zien. Geen toneellijst maar een open en ruimtelijk beeld, met behalve de bamboestokken alleen de houten zijwanden van het Muziekgebouw aan ’t IJ en een donker achterdoek. In plaats van alle bijrollen slechts twee mannen. Ze zijn slang, beschermheer, souffleur, bewaker, intrigant en nog veel meer. En Papageno mag met hun dreadlocks spelen.

Une Flute Enchantée Une Flute Enchantée Une Flute Enchantée

De zang is ingetogen en loepzuiver, het spel sober maar effectief. Papageno mag uitpakken, en dat doet hij. Thomas Dolié moppert erop los, rolt met zijn ogen, en laat zich tijdens Sarastro’s beproevingen slechts met een gebraden kip en een fles wijn de mond snoeren. Als vervolgens de heks zijn hart verovert, blijkt zij – eind goed al goed – het hem door Sarastro beloofde vrouwelijke evenbeeld Papagena te zijn. Hij kan zijn geluk niet op en vertedert het publiek. Gecompliceerder is de rol van de Koningin van de Nacht. Liefhebbend, verleidend, machtsbelust en berekenend, en dat allemaal in slechts twee aria’s. Maar ze overtuigt aan alle kanten.

Geweldig, deze pure, integere opera. Geen blabla en geen poespas maar kunst  van het zuiverste water.

Vrije bewerking: Peter Brook, Frank Krawczyk, Marie-Hélène Estienne
Naar de compositie van: Wolfgang Amadeus Mozart
Libretto: Emanuel Schikaneder
Regie: Peter Brook
Licht: Philippe Vialatte
Kostuums: Hélène Patarot
Piano: Alain Planès, Matan Porat

Cast: Dima Bawab, Malia Bendi-Merad, Leila Benhamza, Luc Bertin-Hugault, Patrick Bolleire Bolleire, Jean-Christophe Born, Raphaël Brémard, Thomas Dolié, Antonio Figueroa, Virgile Frannais Frannais, Betsabée Haas, Matthew Morris, Agnieszka Slawinska, Adrian Strooper, Lei Xu, Jeanne Zaepffel

Komiek: William Nadylam, Abdou Ouologuem
Artistiek adviseur: Christophe Capacci


Gebruikte Tags: , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.