Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Google
  • Technorati
  • eKudos
  • Facebook
  • Blogmarks
  • Furl
  • Live
  • NuJIJ
  • Slashdot

Onderwerp: MULTIMEDIA, Holland Festival

5 Juni 2011

THE LONG COUNT - VOORPROEFJE VAN HET HOLLAND FESTIVAL

The long count
Door Marijcke Voorsluijs met foto van Julieta Cervantes

Eén blik op het techniekeiland middenin de zaal zegt genoeg: een beest van een geluidstafel, een lichtcomputer voor bewegend licht en een aantal laptops verraden een stevige rol voor de techniek in deze voorstelling. Er is regelmatig discussie over de vraag of dat nou nodig is: zoveel mooie dure plaatsen verstoken aan de technici en hun apparaten. En soms is een regiecabine of een plaats helemaal achterin de zaal een prima alternatief. Maar bij live muziek met zenders in een akoestisch ingewikkelde zaal als het Muziekgebouw aan 't IJ, waarbij licht, geluid en video ook nog eens spatgelijk moeten gaan, is plaatsing essentieel voor kwaliteit.

A propos akoestiek: de grote zaal van het Muziekgebouw is werkelijk een lust voor het oor bij klassieke of nieuwe muziek. Maar voor een flinke dosis versterking moet je maatregelen nemen: fluwelen doeken rond en boven het speelvlak. Ze hangen er vanavond allemaal.

The Long Count is aangekondigd als een multimediaal concert over de tijd voorafgaand aan de tijd. De naam is ontleend aan de kalender uit het Mayaverhaal Popol Vuh. Het aftellen gebeurt subtiel: als bijna iedereen zit klinkt er 'two' uit de speakers, 'one' markeert het begin van de voorstelling en tijdens de eerste scène is 'zero' te horen. 

Maar verder is het allesbehalve een verhaal. Het is een concert met videobeelden en een aantal theatrale elementen. Het als een diamant weergeven videoscherm, de bewegingen en maskers van zangeres Shara Worden. De spiegelende vloer die voor reflecties zorgt op het plafond van de zaal.

De tweelingbroers Bryce en Aaron Dessner van Indierockband The National bedachten het concept samen met videokunstenaar Matthew Ritchie. Ze spelen de hele avond samen gitaar, gezeten op een soort abstracte apenrots, met neergeslagen blik. Stevige rock en rustige ballads, nauwelijks hoorbare langgerekte tonen en mokerslagen.

Rechts zit het orkest: klassieke instrumenten als viool, altviool, cello, contrabas, saxofoon, klarinet, maar ook een drumstel en een elektrische bas. En al naar gelang het een a capella lied is of een popnummer betreft komt Shara Worden op, Kelley Deal of Matt Berninger. Er wordt enorm ingewikkelde en intensieve muziek gespeeld in steeds wisselende ritmes, maar ik heb geen fout gehoord. Wat een professionals zijn hier aan het werk!

De nummers gaan in elkaar over, geen moment is het stil. Je kunt van een nummer houden of niet, maar als je je laat meevoeren door het geheel val je van de ene verrassing in de andere. Want alles wordt met een ongelooflijke beheersing gespeeld, en staat als een huis. Een subtiel 'one' markeert het einde.

Geen minpunten? Toch wel: de video. Op de site van Ritchie zijn foto's te zien van concerten waarbij een grote verscheidenheid aan beelden werd geprojecteerd. Vanavond moeten we het doen met iets wat nog het meest doet denken aan vloeistofdia's. Gedateerd en saai. Op die foto's zie ik ook een andere opstelling: het videoscherm precies in het midden, links en rechts een 'apenrots', het orkest voorop, een niveau lager. Veel mooier, past het niet in de zaal? Jammer.

Maar verder een heerlijke avond. Waarover overigens, als ik na afloop in de foyer mijn oor te luisteren leg, zwaar van mening wordt verschild. Het Holland Festival, dat morgen officieel wordt geopend, doet met dit voorproefje in elk geval zijn naam eer aan bijzondere internationale producties naar Nederland te halen. Die niet onomstreden hoeven te zijn.

muziek: Bryce Dessner en Aaron Dessner
video: Matthew Ritchie
muzikale leiding: Rob Moose
kostuums: Rabia Troncelliti
zang: Matt Berninger, Kelley Deal en Shara Worden
productie:  Post Hoc Management
in opdracht van:  BAM 2009 Next Wave Festival, Members of The National & Guests


Gebruikte Tags: ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.