Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: JAZZ, POP-ROCK

19 Januari 2011

Sensuàl toont artistieke groei met optreden in Lantaren Venster

Sensual Sensual Sensual
Door Serge Julien, foto's Eric van Nieuwland (klik voor vergroting)
Gezien: Sensuàl in LantarenVenster in Rotterdam, 8 januari 2011

Als Sensuàl haar openingsnummer ‘Você E Meu Norte’ in het Rotterdamse LantarenVenster afsluit is het eerste gevoel dat naar boven komt dat deze groep artistiek is gegroeid. Het afwisselend dramatisch en dan weer romantisch klinkende sfeertje wordt door het collectief op zo’n intense wijze gepresenteerd dat het je ademloos achterlaat. Het blijkt de aanzet voor een optreden van een constant hoge kwaliteit.

Sensuàl  is het geesteskind van Eva Kieboom en Emiel van Rijthoven. In 2004 brachten zij hun debuutalbum ‘Acustico’ uit. Een samensmelting van elementen uit pop, jazz en Braziliaanse muziek kenmerken dit album. Hun bewerking van  Janis Ian’s ‘Fly Too High’ krijgt een hoop airplay op de radio. De formule wordt naar een hoger niveau getild op het uitstekende ‘Salve’ uit 2008 dat wordt beloond met een Edison.

Sensual Sensual Sensual

Vorig jaar oktober bracht Sensuàl  haar derde album ‘Trinta’ (dertig) uit. De titel verwijst naar het feit dat de meeste groepsleden de dertig hebben bereikt. Die leeftijd brengt doorgaans vragen, twijfels en keuzes met zich mee. Het heeft de artistieke inspiratie van Kieboom en Van Rijthoven in ieder geval geen kwaad gedaan want getuige het optreden in LantarenVenster zijn de nieuwe composities niet alleen verder doorgegroeid, ook de live uitvoering is van niet geringe kwaliteit. Daarnaast hebben Kieboom en Van Rijthoven een aantal nieuwe muzikanten om zich heen verzameld met Rik Kraak op bas, Tim Dudek op drums en Udo Demendt op percussie.

De nummers variëren ritmisch in tempo wat het optreden levendig en in balans houdt. Het funky en dreigend klinkende ‘Não Vai Dar’ staat tegenover een hypnotiserend golvend ‘Tabuleiro Verde’ terwijl de afwisseling weer plaatsvindt met de vrolijke en lieve bossa ‘Quando’. Kieboom’s Portugese zang is een zijdezachte streling die respect afdwingt. Van Rijthoven’s geïnspireerde spel op de akoestische piano en warm klinkende Fender Rhodes wordt afgewisseld met spacy geluiden uit zijn Moog synthesizer in bijvoorbeeld ‘Porto Seguro’. Nieuwe muzikale ingrediënten zijn er door bijvoorbeeld het gebruik van een kalimba in het dromerige ‘Olhos Azuis’ dat klein begint en groot eindigt. Dit laatste is sowieso een gegeven dat opvalt en wat de liedjes avontuurlijker maakt ten opzichte van hun eerdere werk dat al naar meer smaakte.

Sensual SensualSensual

Terwijl de hoofdset wordt afgesloten met het opzwepende ‘Trinta’ neemt Sensuàl het publiek in de toegift mee in het emotionele ‘Não Preciso’ dat Kieboom zingt met alleen pianobegeleiding van Van Rijthoven. Als afsluiter wordt publieksfavoriet ‘Tique-Tim’ ingezet waarna Sensuàl een triomfantelijk optreden afsluit in LantarenVenster.

Het optreden van Sensuàl dat in het teken staat van haar recente album ‘Trinta’ is een uitgebalanceerde set van liedjes waarin ballads en uptempo nummers elkaar afwisselen. De songs klinken volwassen, fris en tijdloos en zijn artistiek vooruit gegaan met een meer avontuurlijk element dat zich vooral uit in de bloei van een liedje door steeds verdere subtiele muzikale invulling en intense uitvoering.

Sensuàl  wordt dan wel vaak geschaard onder het kopje ‘Jazz’, eigenlijk gaat het hier om meer dan ‘Jazz’ omdat diverse stijlen worden samengesmolten. Kieboom en Van Rijthoven doen dit op gepassioneerde en vakkundige wijze en maken daarmee Sensuàl  tot één van de interessantste groepen van dit moment in het Vaderlandse muzieklandschap. 30 is zo’n slechte leeftijd niet.


Gebruikte Tags: , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.