Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Google
  • Technorati
  • eKudos
  • Facebook
  • Blogmarks
  • Furl
  • Live
  • NuJIJ
  • Slashdot

Onderwerp: CD EN DVD, POP-ROCK

28 Oktober 2010

Buddy Guy,…..Alive and Kicking

Buddy Guy Door Arjan Vermeer

Als je de credits van de nieuwe cd van Buddy Guy, "Living Proof", bestudeert valt je meteen op dat de meeste nummers zijn geschreven door de songwriter-kanonnen Tom Hambridge en Gary Nicholson. Buddy heeft 'slechts' aandeel in vijf van de twaalf songs.  Daarnaast heeft Tom Hambridge de cd ook nog eens geproduceerd en speelt hij drums op alle nummers. Je vraagt je dan gelijk af, is dit eigenlijk wel een Buddy Guy CD?'.

Dat antwoord krijg je gelijk al in het eerste nummer "74 Years Young" waar Buddy akoestisch, bijna timide, begint. Maar na anderhalve minuut barst hij los met een gitaarsolo die geen songwriter kan verzinnen.  Dit is Buddy Guy zoals hij ook live speelt. En dat hoor je ook aan zijn vocale prestaties: de intonaties, de kracht, de subtiliteit zijn precies dezelfde die hij ook 'on stage' ten gehore brengt en waarmee hij zijn publiek tot groot enthousiasme brengt, danwel muisstil krijgt.

"Living Proof" laat muzikaal zien en horen waar Buddy Guy toe in staat is. Maar is tegelijkertijd een document  waarin  Buddy zijn  levensverhaal vertelt, en waarin hij zijn -wellicht ongewilde- status van "elder" in de blueswereld overpeinst. Want -naast B.B.King- is hij nog een van de weinige bluesmannen van statuur, een grootheid, die hedentendage nog muzikaal actief is.

Naast het openingsnummer, "74 Years Young", gaat Guy door op het thema van de cd met "Thank Me Someday". Daarin vertelt hij hoe hij zijn ouders altijd heeft voorgehouden dat het wel goed zou komen met die herriemakende "two-string" gitarist. En dat zelfde vertelt hij zijn kleinkinderen, dat ze maar lekker muziek moeten maken, zonder over de buren na te denken: 'You'll thank me someday'. Na het lekkere funky "On The Road" gaan we weer op het thema door met "Stay around a little longer". Deze heerlijke bluesballad die Buddy Guy samen met zijn vriend en voorbeeld B.B.King zingt en speelt. Daarin is opmerkelijk hoe goed Buddy met de stijl van B.B. kan meedoen. Beide bluesgrootmeesters willen nog wel een tijdje doorgaan met 'the life they live'.

Ook hun onderlinge waardering steken ze niet onder stoelen of banken hier: 'If I'll be pushing up daisies, you'll still my Buddy!' Ook "Living Proof" kun je meer zien als een blues-spiritual waar Buddy vertelt over de rol die God in de moeilijke periodes van zijn leven heeft gespeeld. De biografische en spirituele kant van deze CD sluiten we af met het mooie gedragen  "Everybody's Gotta Go". Weer een bluesspiritual, dit keer over het feit dat we allemaal een keer het eindige voor het eeuwige moeten ruilen. Daarin herrinnert Buddy aan zijn twee jaar geleden overleden jongere broer: 'The day my brother died I thought about a song, my mamma used to sing before she passed on'.

Maar, Buddy heeft toch ook nog ruimte vrijgehouden voor ouderwetse bluesthema's, gedompeld in funky grooves ("On the road"), stevige blues-rock ("Skanky"), rock'n roll ("Too Soon") of gewone blues.

Met Carlos Santana zet hij de toon met "Where the blues begins" waarin de tragiek van het (liefdes-)leven wordt geschetst. De resterende bluessongs gaan door op het thema van de liefdesrelaties met een vrouw. En dat varieert van een eenvoudige liefdesafwijzing in "My Key Don't Fit" ('I got a funny funny feeling, you don;t want me anymore'), tot aan meer uit de hand gelopen relaties zoals in "Guess What" ('I smell a rat because it stinks all over you'), "Let the doorknob hit ya" ('You're always bitching about something I didn't get ya'). Enige humor kan Buddy Guy ook niet ontzegd worden als hij vertelt over een vrouw die hij absoluut niet ziet zitten in "Too Soon": 'If I was horny as a billy goat, I'd still say, 'Woman get yo ass out the door!'.

De afsluiter van deze CD is "Skanky", waar Buddy zich lekker instrumentaal laat gaan. Voor Buddy Guy liefhebbers een nummer om van te kwijlen.

Ondanks of dankzij de bijdragen van Tom Hanbridge, Gary Nicholson en ook Richard Fleming is dit een Buddy Guy cd zoals een Buddy Guy cd moet zijn: scherp en hard, maar ook subtiel en zelfs gevoelig, waar nodig. Een 'must' om te hebben voor elke bluesliefhebber. Voor diegenen die nooit verder zijn gekomen dan Jimmy Hendrix is deze cd ook een aanrader. Doe je ogen dicht als je luistert en je hoort waar Hendrix zijn inspiratie vandaan had. En dat anno 2010 !!!

Met zijn 74 jaar is Buddy nog steeds 'alive and kicking', en daar is zijn nieuwste cd Living Proof, het levend bewijs van.

Www.buddyguy.com

www.jiverecords.com




=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.