Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: MUSICAL

17 September 2010

Into the woods is een 'must see'

Into the woods Into the woods Into the woods
Ad Aerts met foto's van Bob Bronshoff (klik voor vergroting)

Into the woods (1986) is een van de meest bekende musicals van Stephen Sondheim. De oorspronkelijke Broadway versie kreeg lovende kritieken en werd bekroond met verschillende Tony Awards, onder andere voor "Beste libretto", "Beste originele muziek" en "Beste vrouwelijke hoofdrol in een musical". Toch is de musical nauwelijks in Nederland te zien geweest. En dat in een land dat zich de afgelopen jaren tot een echt musicalland heeft ontwikkeld.  Pas in 2007 bracht Koen van Dijk's M-Lab de eerste professionele zaalproductie, en werd destijds alleen in het kleine M-Lab theater gespeeld. Het is deze productie die in 2010 (met kleine aanpassingen en een iets andere bezetting) gaat reizen langs de Nederlandse theaters.

De musical is een boosaardige bewerking van een aantal populaire sprookjes waaronder RoodkapjeRaponsje,DoornroosjeAssepoester en Sjaak en de Bonenstaak. Zowel de personages als de oorspronkelijke verhaallijnen lopen door elkaar in een ingenieus verweven plot.  Het script van James Lapine is speels en toch ijzersterk, maar het wordt pas goed bij elkaar gehouden door de muziek en liedteksten van Stephen Sondheim. Sondheim staat als componist steving verankerd in de wereld van de Broadway musical, maar schrijft muziek die met kop en schouders daarbovenuit steekt.  Met name de gezongen dialogen van Sondheim zijn een lust voor het oor, al zijn ze niet altijd even gemakkelijk te volgen.  De muziek van Sondheim is daarmee niet alleen een uitdaging voor zangers, maar ook voor het publiek. Je moet er moeite voor doen, maar er zijn maar weinig musicals waar je in zoveel lagen van kunt genieten. Dit vind je in alle  musicals van Sondheim terug.

De oorspronkelijke Broadway versie (met onder andere Bernadette Peters) had een uitgebreide cast, een groot orkest en een technisch zeer vernuftig decor. De Nederlandse versie, geregisseerd door Koen van Dijk,  is veel bescheidener opgezet met een cast van slechts 12 mensen en een basiskeuze voor eenvoud.  Bij deze opvoering van Into the wood draait het om tekst en muziek, en de mensen die deze vertolken.  Al het andere is daaraan ondergeschikt.  

Into the woods Into the woods

Decor en effecten zijn eenvoudig, maar creatief en effectief. Met de kwaliteit van de cast daar nog bij zorgt dit alles ervoor dat deze geweldige musical volledig tot zijn recht komt.  Deze aanpak getuigt van veel lef, omdat je je met kleinschaligheid ook kwetsbaarder opstelt.  De opstelling van de tribunes in de Theaterfabriek rondom het vierkante speelvlak draagt bij tot een intense en intieme beleving van de voorstelling. Je zit er echt met je neus bovenop. Ondanks de vele dubbelrollen kost het geen enkele moeite om de personages te leren kennen en van ze te gaan houden.

De  verwevenheid van muziek en tekst bij Sondheim is ook een enorme uitdaging voor vertalers. Misschien is dat wel een van de redenen waarom Sondheim zo weinig gespeeld wordt. Woordelijk vertalen is niet voldoende. Sondheim maakt in zijn teksten veel gebruik van ritme, klank en herhalingen die vaak moeilijk over te brengen zijn naar andere talen. Koen van Dijk heeft met zijn vertaling een geweldig stuk werk geleverd. Niet alleen dat het een inhoudelijk goede vertaling is, hij heeft ook de typische toon en ritme van de Sondheim teksten weten te behouden.  

Into the woods is een fantastische productie waarmee M-Lab weer een keer laat zien dat er in Nederland muziektheater van hoge kwaliteit gemaakt wordt. Dit is een voorstelling die niemand mag missen.

Cast: Annick Boer, Filip Bolluyt, Jasper Kerkhof, Marika Lansen, Wieneke Remmers, Lone van Roosendaal, Rick Sessink, Marit Slinger, Michelle van de Ven, Sander Volders, Remko Vrijdag, Hanneke Vos

Gezien op 9 september in Amsterdam (Theaterfabriek, Première)

M-Lab


Gebruikte Tags: , , , , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.