Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Google
  • Technorati
  • eKudos
  • Facebook
  • Blogmarks
  • Furl
  • Live
  • NuJIJ
  • Slashdot

Onderwerp: CIRCUS EN SHOW

1 September 2010

Cirque Stiletto, genodigd op het feestje van Ellen ten Damme

Cirque Stiletto (foto Roy Beusker) Cirque Stiletto (foto Roy Beusker) Cirque Stiletto (foto Roy Beusker)
Door Marijcke Voorsluijs met foto's van Roy Beusker en Frank de Ruiter

Ellen ten Damme zingt niet zo fabelachtig als Nina Hagen. Ze is niet zo lenig als als slangenmeisje Elena Skrypets. Niet zo sterk als acrobaat Serge Akimov. En ze danst net wat minder soepel dan de zes appetijtelijke mannen om haar heen. Maar is dat erg? Nee, want ze pretendeert dat alles ook niet. Ellen ten Damme is de ster van het bal, de spil van de voorstelling, de theaterpersoonlijkheid zonder wie Cirque Stiletto er niet geweest zou zijn.

Gestreepter dan de opening van Cirque Stiletto zul je het zelden zien: van vloer tot achterdoek, van kostuum tot paraplu, alles in zwart-wit. De spreekstalmeester heet ons, curieus genoeg in het Engels, hartelijk welkom. Ten Damme opent met een swingend nummer. Aan het einde daarvan neemt acrobaat Serge haar mee de lucht in. Ze gooit haar been hoog op en krijgt applaus: hier is het publiek voor gekomen! Akimov doet een luchtnummer van wereldklasse, Ten Damme volgt met een variété-achtig liedje.

Zo gaat het de hele avond door: circusnummers afgewisseld met optredens van Ellen ten Damme met dansers en band. Ze brengt een combinatie van eigen nummers en covers ten gehore. Tegen het einde van de voorstelling wordt het wel een beetje teveel, als Ten Damme en de dansers opkomen in alweer een andere outfit voor alweer een medley. Maar dat is pas tegen het eind. En af en toe wordt het ritme van acts en zang doorbroken voor een rondje ballonnen gooien met het publiek, wat de voorstelling ten goede komt.

De acts zijn van internationaal topniveau. Weliswaar heb ik de kunst van het messenwerpen wel eens strakker gezien (misschien had Giacomo Sterza z'n avond niet?), maar de stunts op het slappe koord die Zhang Fan laat zien behoren beslist tot het beste op dat gebied wat ik ooit zag. Mijn favorieten zijn de gebroeders Iroshnikov, die in simpele zwarte kleren zonder enige pretentie de meest onwaarschijnlijke hand-op-hand-trucs uithalen. Als later de heren RIALCRIS aantreden, met veel bombarie maar mindere kunstjes, gaan de Mexicanen eigenlijk wel een beetje af.

Cirque Stiletto (foto Frank de Ruiter)

Het geluid bij zo'n voorstelling moet stevig zijn, natuurlijk. Maar dit was af en toe een muur van geluid tussen artiesten en publiek. En de spraakverstaanbaarheid, die bij sommige nummers prima was, liet over het algemeen te wensen over. Wat meer aandacht voor de stem zou het geheel ten goede komen.

Wat ik jammer vond, is dat de band de acts niet begeleidde. Ik weet hoe moeilijk het soms is artiesten ervan te overtuigen zich over te geven aan de timing van levende muzikanten in plaats van hun eigen grijsgedraaide CD-tje te gebruiken, maar als ze dat eenmaal doen kan het de act een onverwachte sprankeling opleveren. De producent heeft hier ongetwijfeld voor gekozen, maar ik miste het live samenspel tussen acts en band.

Ten Damme, schommelend op een spiegelbol, trekt nog een laatste keer alle ogen naar zich toe. Alle artiesten, en ook wij als publiek, zijn de genodigden op haar feestje. Ze is een gastvrouw met hier en daar een scherp randje, met een uitgesproken neus voor het grensgebied tussen kunst, kitsch en amusement. Ze zet een sterke show neer. En het publiek vindt het van A tot Z verrukkelijk.

Cirque Stiletto




=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.