Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Google
  • Technorati
  • eKudos
  • Facebook
  • Blogmarks
  • Furl
  • Live
  • NuJIJ
  • Slashdot

Onderwerp: OPERA EN OPERETTE, MUZIEK, DANS

18 Augustus 2010

El Greco de Toledo, Opera Flamenca van Eric Vaarzon Morel

El Greco de Toledo El Greco de Toledo El Greco de Toledo
Door Annemiek Barnouw met foto's van Mieke Kreunen

Vlak na de tijd dat Spanje nog multi-culti was en Joden, Moslims en Christenen gebroederlijk naast elkaar leefden, kwam el Greco (De Griek) naar Toledo. Geboren op Kreta, gewoond en gewerkt in Venetie en Rome, voelde hij zich vast thuis in de smeltkroes, maar toch ook een vreemde eend in de bijt. Dit gegeven was voor de Nederlandse flamencogitarist Eric Vaarzon Morel de inspiratie voor het schrijven van een flamenco opera. Deze Opera Flamenca (vertaald betekent het ook Vlaamse Opera) uit de lage landen is net zo’n smeltkroes als het Toledo van El Greco: verschillende culturen en stijlen smelten op het podium samen tot één werk, één verhaal.

De klassiek geschoolde countertenor Maarten Engeltjes speelt El Greco en sopraan Xenia Meijer zijn onwettige echtgenote Géronima de las Cuevas en cantaora (flamencozangeres) Ginesa Ortega speelt Carmelita, zigeunerin en model van el Greco. Deze drie hebben een soort van driehoeksrelatie die niet echt uitgewerkt wordt, maar waar de jaloezie wel vanaf spat. Carlos Denia, flamencozanger, speelt Juan verschillende en de bailaora (flamencodanseres) representeert de ziel.

El Greco de Toledo El Greco de Toledo El Greco de Toledo

Het libretto is gebaseerd op spirituele teksten van de mystici Teresa de Ávila en Juan de la Cruz en de laatste brief van El Greco zelf. De teksten zijn over het algemeen slecht te verstaan, zowel in het Spaans als in het Nederlands. Nu doet dat er niet zoveel toe, want dat wat je verstaat is moeilijk en archaïsch taalgebruik. De enscenering geeft enigszins het gevoel van een verhaal, maar de voorstelling is dramatisch niet sterk.

Het fijne is dat dat er helemaal niets toe doet, want er gebeurt genoeg om je geen moment te vervelen. De voorstelling heeft een goede flow en de verschillende stijlen hebben ieder hun eigen plek, schurken tegenelkaar aan en vervlechten. Naast Eric Vaarzon Morel speelt Eric Vloeimans mee op trompet en is er een strijkkwartet (Oene van Geel, altviool; Ben Mathot, viool; Emile Visser, cello en David de Marez Oyens, contrabas). Door deze combinatie van musici krijgt de voorstelling een uitgebreid pallet aan klanken, stijlen, kleuren en emoties en dat wordt helemaal uitgebuit. Eric Vloeimans heeft een prachtige warme toon en hij kan zich prachtig voegen in de klank die door de rest van de musici gemaakt wordt. Het strijkje is zo nu en dan een klassiek strijkje, en zo nu en dan een swingende machine. En alles gaat op een ongeloofelijk makkelijke manier samen met de flamencoklanken van Vaarzon Morel.

El Greco de Toledo El Greco de Toledo El Greco de Toledo

Het mooie van de voorstelling is dat iedereen de ruimte krijgt om zich van zijn beste kant te laten zien, maar ook om samen nieuwe dingen te ontdekken: de trompet flirt met de danseres, de countertenor met de flamencogitaar en de mezzosopraan met de ritmes. Het plezier in het samenspelen spat van het podium en alle spelers nemen je mee op hun ontdekkingstocht. Echt een voorstelling die de moeite waard is om te bezoeken, omdat je gegarandeerd verrast zult worden. 

El Greco de Toledo | Festival Achter de Linie


Gebruikte Tags: , , , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.