Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: POP-ROCK

17 Juli 2010

Melodieuze rock en veel oranje op tweede dag Bospop

Billy Idol Status Quo Michael Schenker
Door Maarten Grootendorst, foto's Berbera van den Hoek (klik voor vergroting)

Op de zondag is er iets meer wind als de dag ervoor waardoor het iets koeler en prettiger aanvoelt.  Als ik het terrein opkom valt het op dat een groot gedeelte van de bezoekers zich in oranje shirts en andere oranje attributen gehuld hebben.

Ik begin de dag in de tent bij Nicole Fermie en ik word aangenaam verrast. Deze Engelse zangeres, die begonnen is als achtergrondzangeres bij Goldfrapp heeft een krachtige stem, speelt goed gitaar en zit vol met zelfspot. Met nummers over hoe je 'a champagne life style on a coca cola budget' kunt leven kan ze bij mij niet meer stuk. Nicole Fermie is voor mij de ontdekking van Bospop en ik verwacht dat we nog veel van haar zullen horen.

Daarna is het tijd in de tent voor Anvil. Deze Canadese hardrockformatie draait al bijna 30 jaar tijd mee en was zelfs de inspiratiebron voor bands als Metallica en Iron Maiden. Een echt grote doorbraak bleef uit tot de documentaire 'Anvil, the story of Anvil' waarmee ze alsnog de erkenning krijgen die ze verdienen en een culstatus verwerven. Hun optreden is hard maar zeker geen geluidsbrij en rammelt een beetje maar door het enthousiame en plezier wat ze uitstralen maken ze dat gelijk weer goed.

Anvil Nicole Fermie The Doors (Miljenko Matijevic)
Op het hoofdpodium is Uriah Heep opgekomen. Deze Britse progrock band  waarvan de naam ontleend is aan een van de hoofdpersonen in de Dickens klassieker David Copperfield heeft in zijn 40-jarig bestaan de nodige band wisselingen meegemaakt. De huidige zanger Bernie Shaw is al sinds 1986 bij de band en heeft nog steeds een dijk van een stem en is goed in vorm. Ook bij Uriah Heep ontbreekt het enthousiasme niet wat ik bij alle bands op het festival gezien heb. Met 'Return to Fantasy' en 'Easy Livin' gaat het publiek echt los en blijft tot het einde van het optreden gaan.

Michael Schenker laat in de snikhete tent de hoogtepunten horen van 30 jaar UFO en Michael Schenker Group. Het geluid is bij alle optredens erg goed en dit is het enige optreden waar er iets op aan te merken is. Ik vermoed dat door de warmte de instrumenten ontstemd zijn. Toch blijft 'Cry for the Nations' indruk maken.

Twisted Sister Billy Idol Urah Heep
Een van de publiekstrekker van de tweede dag is Twisted Sister, ooit het Amerikaanse antwoord op de Britse glam rock. Het is lang geleden dat ze nieuw materiaal hebben uitgebracht maar dat hindert niet. Het staat vol bij het grote podium en Twisted Sister stelt niet teleur. Muzikaal zit het goed in elkaar en ze maken er een hilarische show van. Ze nemen het publiek mee dat  uit volle borst de klassiekers  'We're Not Gonna Take It' en 'Under the Blade' meezingt.  Als zanger Dee Snider, zonder make up maar nog steeds met lange blonde lokken een oranje shirt van 'neef' Wesley aantrekt kan het niet meer stuk. Na Twisted Sister geven rock dinosaurussen Status Quo een geroutineerde set weg van hits zoals 'You're in the Army now' en 'Roll Over Lay Down'.

Het programma is op het laatste moment nog gewijzigd door het bereiken van de WK finale van oranje. De wedstrijd wordt uitgezonden op de grote schermen van het hoofdpodium. De laatste act voor de wedstrijd op het  bijna helemaal oranje gekleurde veld is Billy Idol. Hij heeft nog steeds de looks waarmee hij 30 jaar geleden vele meisjesharten veroverde. De meisjes van toen zijn de vrouwen van nu die voor het podium staan en er wordt gegild zodra hij het podium opkomt. Hoogtepunten zijn de jaren 80 hit  'Eyes Without a Face' en de afsluiter 'White Wedding' die hij indrukwekkend alleen met gitarist Steve Stevens speelt. Hij speelt goed in op de oranje koorts in door tijdens 'Rebel Yell' te roepen dat 'Holland will win the f*cking world cup. Helaas, dat is niet gelukt.

Toto (Steve Lukather) Oranje The Doors (Robbie Krieger)
In de tent hebben de overgebleven leden van The Doors, Ray Manzarek en Robbie Krieger de ondankbare taak om tijdens de verlenging van Oranje hun optreden te beginnen. In de halflege tent is het indrukwekkend met de klanken van de opera Carmina Burana. Daarna laten ze hoogtepunten uit het werk van The Doors horen zoals Break on Through en Alabama Song. Het oeuvre van deze band is indrukwekkend en tijdloos. De originele Doors ken ik alleen van de films en heb ze helaas nooit live gezien. De zanger Miljenko Matijevic is goed en zet zonder meer een overtuigende show neer. Toch blijft er bij iets knagen en ik heb toch het idee dat ik iets mis.

De afsluitende act op van Bospop is Toto. Twee jaar geleden zijn ze uit elkaar gegaan maar helaas is er  bij Mike Porcaro een ongeneeslijke spierziekte vastgesteld. Om Mike te eren heeft Toto besloten weer bij elkaar te komen voor een korte tour met uiteraard Steve Lukather, David Paich op toetsen, zanger Joseph Williams, drummer Simon Philips, Steve Porcaro op toetsen en Nathan East op bas als vervanging van Mike. Lukather komt op met een oranje gitaar en zegt dat we blij moeten zijn dat we de finale gehaald hebben. Daarna gaan ze over tot de orde van de dag; muziek.  Binnen 5 minuten slagen ze erin het weer volgestroomde veld de nederlaag te laten vergeten en zetten een spetterende show neer. Alle bekende hits passeren de revu en met 'Africa', 'Rosanna', 'Pamela' en mijn favoriet 'Can't Stop Loving You' is Toto een waardige afsluiter van de 30e edite van Bospop.


Gebruikte Tags: , , , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.