Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: LOCATIETHEATER, DANS

9 Juli 2010

Common Ground, een bijzondere voorstelling op een bijzondere locatie

Common Ground (foto Leo van Velzen) Common Ground (foto Leo van Velzen) Common Ground (foto Leo van Velzen)
Door Anne Jitske Fokkema met foto's van Leo van Velzen en Michiel Fokkema

Op 25 Juni om half 10 begint de première van Common Ground. Een voorstelling van Connyjanssendanst op het dak van de Hofbogen in Rotterdam.

Connyjanssendanst is een moderne dansgroep gevestigd in Rotterdam. De groep staat onder leiding van Conny Janssen, bestaat uit tien dansers en heeft zich gespecialiseerd in moderne dansvoorstellingen op locatie, een fabriekshal, parkeergarage of zoals nu op een dak van het het oude Hofpleinstation midden in het hart van Rotterdam.

Conny Janssen: “Ik vind dat soort niet-ingevulde plekken in de stad geweldig inspirerend. Het zijn oases, die je het gevoel geven dat je ze zelf hebt ontdekt. Ze geven ruimte aan je fantasie. De stilte die daar heerst wil ik verdrijven, bevolken, in bezit nemen.” 

Op het grote dak staan tientallen witte plastic tuinstoelen opgesteld. Het publiek gaat zitten op de tribune en nadat iedereen met moeite een plekje naast elkaar heeft kunnen vinden en echt alle plaatsen bezet zijn gaat ieders oog nieuwsgierig naar de man in rokkostuum. Iedereen wacht af maar de man begint gewoon de stoelen op te ruimen. Ondertussen komen de andere 9 dansers één voor één op, gaan zitten op de tuinstoelen, lopen rond en uiteindelijk volgen ze allemaal een danser.

Common Ground (foto Leo van Velzen) Common Ground (foto Leo van Velzen) Common Ground (foto Leo van Velzen)

De muziek wordt gemaakt door Michel Banabila die een plekje heeft gevonden in een tuinkasje. Hij gebruikt computers en sample instrumenten. Daarnaast is er een sopraan die zo nu en dan een aria ten gehore brengt. Wat onheilspellende muziek! Meer mensen in vreemde kleren verschijnen en de voorstelling begint.

De voorstelling is op het dak van de Hofbogen wat het meteen interessant maakt. We zitten in de buitenlucht met alle geluiden die daarbij horen. Er raast meerdere keren een trein langs maar de dansers blijven in hun evenwicht en dansen onverstoord door. Het is een vreemde gewaarwording en laat je anders naar de dans kijken. In het begin word je afgeleid door de buitenlucht en alle geluiden maar al snel lijken ze in de show te worden opgenomen. Alsof het één geheel is. De muziek versmelt wondermooi met de geluiden van de stad. Regelmatig vraag je je af of wat je hoort nu de muziek is of een geluid van de stad.

De ruimte is groot, vele malen groter dan een normale schouwburg. De kunst is dan ook om die ruimte helemaal te benutten. Dat is goed gelukt. De dansers waaieren uit over het hele terrein, hoewel de hoofdlijnen zich wel in het centrum afspelen.

Common Ground (foto Michiel Fokkema)) Common Ground (foto Michiel Fokkema))  Common Ground (foto Michiel Fokkema))

In hun kleurige kleding weten de dansers te intrigeren en bij vlagen ook te ontroeren. Er gebeurt zoveel en over zo’n groot terrein dat de aandacht niet verslapt. Ook de soms vervreemdende muziek draagt bij tot de spanning. Terwijl de avond invalt word de verlichting belangrijker. Langzaam lijken de lampen het podium over te nemen. Uiteindelijk komt een danser op met een hele grote verlichte ballon. Dan is het ook bijna afgelopen. Ondertussen is het afgekoeld en zitten veel toeschouwers met een deken over de knieën te genieten van een bijzondere voorstelling op een bijzondere locatie.

Connyjansendanst


Gebruikte Tags: , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.