Onderwerp: OEROL
13 Juni 2010
De helaasheid der dingen
Door Paolo met foto's van Paul Beekhuis
In het stuk De helaasheid der dingen keert (de schrijver) Dimitri Verhulst terug naar zijn geboortegrond in Reetveerdegem. We maken kennis met zijn vader, Pierre, die zijn paar uur oude zoontje in een postzak op zijn fiets langs alle kroegen van het dorp rijdt om hem aan zijn vrienden te tonen. Ook ontmoeten we zijn grootmoeder, wier nachtrust al te vaak verstoord wordt door de politie als die weer eens een van haar dronken zonen thuis komt afleveren. Tenlsotte is daar de werkloze nonkel voor wie een wereldkampioenschap zuipen het hoogst haalbare is en die leeft volgens het adagium 'God schiep de dag en wij slepen ons erdoorheen'.
In het woord "helaasheid" zit natuurlijk iets van treurigheid waaraan je zelf weinig kunt doen. En over die dingen gaat het precies in het dorp Reetveerdegem. Dimitri kan er eigenlijk ook weinig aan doendat zijn wiegje bij de familie Verhulst heeft gestaan, een familie die te lui is om te werken.
Daar waar het boek van de helaasheid en de treurigheid een humorvolle afrekening van de auteur met zijn jeugd maakt, lukt dat de theatergroep Afslag Eindhoven alleen voor het treurige deel.
De troosteloosheid en het asociale en uitzichtloze gedrag van de familie Verhulst is boven alles dominant in de voorstelling. De Loods Kinnum is omgetoverd in een grote bak met modder en rotzooi en er wordt lustig op los gezopen, in de modder gerollebold, naakt rondgelopen en zelfs een echte lange plas gedaan tussen door. Niet helemaal onverdienstelijk allemaal en zeer fysiek theater, maar iets te overgestileerd en daardoor net een beetje over the top. Het was soms lastig om de aandacht vast te houden als Dimitri zijn 8e rondje loopt door de modder, steeds vaker vallend en struikelend.
Dat roept de vraag op waarom het stuk, dat oorspronkelijk een uur zou duren, inmiddels uitgelopen is naar anderhalf uur. Sommige onderdelen zijn gewoon te lang en langdradig en daardoor kunnen de acteurs de aandacht van het publiek uiteindelijk onvoldoende vasthouden. Dit ondanks het verdienstelijk spel van met name vader Pierre, zoon Dimitri en een aandoenlijke grootmoeder.
Het credo 'Kill your darlings' is iets dat Afslag Eindhoven zich zou moeten aantrekken. Het zou de voorstelling ten goede komen en de helaasheid der dingen zoals die ervaren wordt door de toeschouwers toch wat minder maken.
Het boek werd in 2009 door regisseur Felix Van Groeningen ook verfilmd. Voor mensen die er niet genoeg kunnen krijgen is er inmiddels ook een DVD van uitgebracht. Cast: Koen De Graeve, Wouter Hendrickx & Johan Heldenbergh.
concept en regie: Yvonne van Beukering
bewerking: Pietjan Dusee
regie- en spelcoaching: Gerrie Fiers
spel: Rogier Schippers, Martijn Crins, Dries Alkemade, Marjolein Buijs, Huub Smit, Rob van Gestel