Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Google
  • Technorati
  • eKudos
  • Facebook
  • Blogmarks
  • Furl
  • Live
  • NuJIJ
  • Slashdot

Onderwerp: Festival aan de Werf

26 Mei 2010

Adem door Roos van Geffen

Adem van Roos van Geffen Adem van Roos van Geffen Adem van Roos van Geffen
Door Mieke Kreunen met foto's van Anna van Kooij

Het nieuwste stuk van Roos van Geffen, Adem, speelt zich af in een loods aan de Cartesiusweg in Utrecht. Alleen de wandeling al door de lege steriele gangen brengt de bezoekers in een geschikte stemming voor deze voorstelling.

Het publiek neemt plaats op een tribune waar boven een dak van wollig materiaal is aangebracht. Dat geeft de intimiteit van een klein theatertje in die grote loods. In de ruimte staan tamelijk veraf vijf mensen verspreid door de ruimte. Twee staan er bij elkaar, de anderen staan apart. Ogenschijnlijk lijkt er niks te gebeuren maar dan ineens valt op dat er eentje een beetje gedraaid is ten opzichte van daarnet. Dat is het moment waarop je de boel beter in de gaten gaat houden en ineens constateert dat ze allemaal bewegen, heel langzaam en bijna niet waarneembaar met het blote oog.

Ook tekent zich door steeds meer licht een achterwand af waarvan je ook ineens opmerkt dat die langzaam maar zeker de kant van de tribune op komt, de mensen voor zich uit dwingend. De mensen komen dichterbij en we kunnen nu hun gezichten goed onderscheiden. Eigenlijk lijker ze steeds aardiger te worden naarmate we langer naar ze kijken.

Een vrouw neemt plaats op één van de krukjes die voor de tribune staat. Ze ademt hoorbaar, steeds zwaarder, het lijkt wel alsof ze opgewonden is en op het punt staat klaar te komen als ze abrupt afbreekt. Dan voegen de anderen zich bij haar. Ze kijken ons vriendelijk aan. De achterwand komt steeds dichterbij en sluit ons met de mensen in in een wollige doos.

De mensen glimlachen, het publiek glimlacht terug, eerst aarzelend maar later spontaan. De lach van de mensen voor de tribune wordt steeds uitbundiger tot schaterlachen aan toe. Ook op de tribune kunnen mensen het niet meer houden en grinniken hardop. Dat gaat vanzelf. De mensen lachen en lachen of is het eigenlijk wel lachen? Is het geen andere emotie die we zien?

Gelukkig, ze knikken ons toe. Stuk voor stuk kijken ze de toeschouwers aan en knikken bevestigend. 'Je mag er zijn, ik zie je', lijken ze te willen zeggen en 'het is goed'. En op de tribune heb je het onwillekeurig het gevoel dat deze vijf mensen een vertrouwd gezicht hebben en lijkt het heel lang geleden dat je ze als vreemden in de verte zag staan.

Roos van Geffen heeft een boeiende voorstelling gemaakt over menselijk contact en hoe dat tot stand komt. Hoewel er eigenlijk heel weinig gebeurt in de voorstelling hebben gebeurtenissen in de voorstelling enorme impact, juist door de nadruk waarmee ze neergezet worden. Van Geffen wil met wat ze noemt 'gezichtstransformaties' diepere lagen van het geheugen aanraken en lijkt daar goed in te slagen. Het licht- en ruimteconcept van Teun Mosk en de geluidscompositie van Jacob Kierkegaard maken de beleving voor de toeschouwer compleet.

acteurs/performers:
Jeannette van Steen, Nathalie Smoor, Fried Mertens, Thijs Bloothoofd en Anne van Balen

geluidscompositie:
Labyrinthitis van Jacob Kierkegaard. Het is een bestaand werk, waarvoor de kunstenaar toestemming gaf om het te gebruiken.

Adem


Gebruikte Tags: , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.