Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Google
  • Technorati
  • eKudos
  • Facebook
  • Blogmarks
  • Furl
  • Live
  • NuJIJ
  • Slashdot

Onderwerp: Festival aan de Werf, OEROL

25 Mei 2010

Lollipop - And the monster was me...

Lollipop Lollipop Lollipop
Door Mieke Kreunen met foto's van Sanne Peper (klik voor groter)

De vrouw is geen eenvoudig wezen. Menig man heeft daar al zijn tanden op stuk gebeten. De vrouw in de spotlights is nog een tikkeltje gecompliceerder dan haar 'gewone' sexegenoten. Zij moet immers nòg meer voldoen aan de stereotypen van sexy & mooi en kan die attitude bovendien niet loslaten zonder ogenblikkelijk publiekelijk te worden afgestraft. Dit levert bij veel van die beroemde en beruchte vrouwen innerlijke conflicten op omdat het niet meevalt om femme fatale van buiten te zijn en eenzaam en onzeker van binnen.

Miek Uittenhout maakte i.s.m. De Utrechtse Spelen en actrice Lotte Verbeek (zelf een vrouw in de schijnwerpers) een voorstelling (in de aankondiging wordt gesproken over een theatrale happening) over dit thema. Jens van Daele maakte de choreografie, Roald van Oosten de muziek en Uri Rapaport het lichtontwerp.

In Lollipop zien we een vrouw, die er een beetje uit ziet als een danseresje op een speeldoosje, onder een enorme glazen stolp. Op haar gezicht heeft ze een masker met lippen die er uitspatten van de glitters. Het publiek dat binnenkomt kan haar ongegeneerd bestuderen en sommige mensen doen dat ook door naar de glazen stolp te lopen en haar van dichtbij te gaan kijken.  Ze staat letterlijk te kijk in de stolp - hoe doorzichtig ook - haar gevangenis is. Zonder dat dit echt waarneembaar is beweegt ze in het rond. En dan gaat het zaallicht uit.

De vrouw komt tot leven, langzaam en met monotone ingestudeerde bewegingen. Ze probeert haar masker af te krijgen en na enige pogingen lukt dat haar ook. Nu pas kan ze echt naar buiten kijken vanuit de stolp naar ons, haar publiek. Ze duwt uit alle macht tegen de stolp en zet die in beweging. Het is haar gelukt! Ze kijkt triomfantelijk in het rond.

Terwijl de stolp ronddraait en monotone muziek aanzwelt toont de vrouw steeds meer emoties en ook haar lijf doet mee. Flarden van tekst kan ik verstaan in de muziek waarvan de constatering 'and the monster was me' en de vraag 'be my friend' in mijn hoofd blijven hangen. Met theatrale rauwe bewegingen verkent de vrouw alle kanten van 'haar wereld' en de grens ervan. Ze lijkt met haar kleren, die ze stuk voor stuk afwerpt, ook haar schaamte verliezen en dat kleine beetje decorum dat nog over is. Tot ze oplost in de mist.

Lollipop

Lollipop is een aangrijpende voorstelling over de naakte waarheid achter alle glitter en glamour waar we allemaal mee worden doodgegooid. Lotte Verbeek kan alle facetten van de vrouw in de stolp laten zien van ongenaakbaar en stoer tot fragiel en kwetsbaar. Dat is - zeker met alle fysieke krachtsinspanningen die ze moet leveren - een indrukwekkende prestatie. In haar beweging is heel duidelijk de beeldtaal van choreograaf Jens van Daele te herkennen.

De grote glazen stolp die Miek Uittenhout bedacht geïnpireerd door het boek The Bell Jar van Sylvia Platt is een prachtige metafoor voor het spreekwoordelijke glazen huis. Overigens heeft de stolpt ook een praktische kant want als de stolp draait kan het publiek (dat om de stolp heen zit) de mimiek van de actrice aan alle kanten volgen via de reflectie in de koepel.

Lollipop is een productie van Miek Uittenhout i.s.m. DUS en is nog te zien op Festival aan de Werf, Oerol en Festival Boulevard.

Lollipop


Gebruikte Tags: , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.