Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: VERWACHT, MUSICAL

22 Mei 2010

Monty Python's Spamalot volgend jaar te zien in Nederland

Owen Schumacher & Paul Groot bij perspresentatie Spamalot John Kraaijkamp Jr bij bij perspresentatie Spamalot Linda Wagemakers bij perspresentatie Spamalot
Tekst en beeld van Mieke Kreunen (klik voor vergroting)

De perspresentatie was tamelijk op tijd voor Monty Python's Spamalot want we moeten nog wachten tot april 2011 voordat we deze nieuwe musical van V&V Entertainment in het theater kunnen gaan zien. Waarom dan nu al een perspresentatie zult u zich wellicht afvragen? De reden daarvoor is dat de kaartverkoop nu al is begonnen. Het is een productie die maar korte tijd loopt èn eentje met een topcast dus er wordt een run op de kaarten verwacht.

Spamalot is vernoemd naar het Americaanse vlees-in-blik 'Spam', vergelijkbaar met de Smack die de ouderen onder ons vroeger door de macaroni geserveerd kregen. De musical werd geschreven door Eric Idle gebaseerd op ('schaamteloos afgekeken van' staat er op de website) het script van de film Monty Python and the Holy Grail uit 1975. Spamalot vertelt op satirische wijze het verhaal van Koning Arthur die met zijn ridders op zoek gaat naar de Heilige Graal en op zijn speurtocht geconfronteerd wordt met Reuzen, gekke Fransen en monsters die "Nie Nie" zeggen. En wat is de rol van de Dame van het Meer en waarom moet er steeds gezongen en gedanst worden?

Monty Python staat garant voor een gezonde dosis echte Engelse humor dus het is niet zo simpel om een Nederlandse cast te vinden voor deze productie. Albert Verlinde had er al vaak zijn gedachten over laten gaan en het was in een hotel in New York dat hij ineens de brainwave kreeg om Paul Groot en Owen Schumacher te vragen, die bij het grote publiek vooral bekend zijn van hun programma Koefnoen en daarvoor van de onnavolgbare typetjes in Kopspijkers. 

Allways look at the bright site of life bij perspresentatie Spamalot De Dame van het Meer bij perspresentatie Spamalot Producenten Roel Vente en Albert Verlinde met de cocosnoten bij perspresentatie Spamalot

De heren waren vereerd met het verzoek en deden - nerveus als iedere auditant - auditie voor de musical. En met succes! Een klein voorproefje werd getoond op de perspresentatie in het Muiderslot waarin Sir Galahad (Groot) en Sir Lancelot (Schumacher) en onderonsje hebben met Koning Arthur (vertolkt door John Kraaijkamp Jr). Daarmee was de toon meteen gezet: hilarisch!

Daarna trad de Dame van het Meer aan (denk aan de Nevelen van Avalon dames), gespeeld door Linda Wagemakers, die een hilarisch nummer zong gekleed in een bloedrode jurk, terwijl ze met haar ogen knipperde met wimpers die als waaier konden dienen, ware het niet dat het daar te koud voor was. Het gezelschap werd gecompleteerd door Frank Lammers die de rol van Sir Robin The Not So Brave voor zijn rekening gaat nemen.

Maar ook van de verzamelde pers (vanwege de kou grotendeels gehuld in blauwe en rode dekentjes) werd een actieve bijdrage gevraagd. Regisseur Stany Crets legde uit dat bij gebrek aan een echt paard toch tenminste het geluid te horen moest zijn van het edele ros als Koning Arthur het slot zou betreden. Alle aanwezigen kregen een set cocosnoten uitgereikt om het hoefgekletter te kunnen nabootsen voor de naderende vorst. De presentatie werd afgesloten met het bekende 'Allways look on the bright site of life' gezongen en bijpassend gedanst door het hele gezelschap.

John Kraaijkamp bezwijkt bijna onder zijn malienkolder bij perspresentatie Spamalot Cast bij perspresentatie Spamalot Schumacher, Wagemakers en Groot bij perspresentatie Spamalot

Het vertalen van de Engelse humor leek ons nogal een klus te meer omdat de musical zowel in België als in Nederland zal worden uitgebracht. De Engelse humor is de Nederlandse niet en die verschilt ook weer van de Belgische. Groot en Schumacher vertelden dat zij zich ook zullen gaan bezighouden met de Nederlandse tekst als aanvulling op de Nederlandse vertaling van Allard Blom (die de Belgische vertaling van Crets weer vernederlandst). Overigens zullen de castleden die op de perspresentatie waren alleen in de Nederlandse versie te zien zijn en voor de Belgische versie andere hoofdrollen worden ingevuld. Het ensemble speelt wel in beide landen.

Het is duidelijk dat Groot en Schumacher al behoorlijk druk zijn met de voorbereiding, ondanks dat er nog bijna een jaar te gaan is. Groot heeft al zangles en geeft aan dat hij daar nu al profijt van heeft. Schumacher is nog niet zover maar loopt zich al wel vast warm. 

De musical zal in maart 2011 te zien zijn in Gent en Antwerpen en verhuist vervolgens naar Nederland waar de productie gedurende een beperkte periode te zien zal zijn in Rotterdam, Breda, Amsterdam, Groningen en Apeldoorn.  

Kijk voor meer informatie op de website.

Spamalot, de musical


Gebruikte Tags: , , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.