Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: MUZIEK, MUSICAL

10 Mei 2010

Sondheim in Songs: duiken in plaats van snorkelen

Sondheim in Songs
Tekst en beeld van Mieke Kreunen

CultuurpodiumOnline was aanwezig op de perspresentatie van het programma Sondheim in Songs, een tiental kamerconcerten gepresenteerd door vier musicalartiesten: Simone Kleinsma, Stanley Burleson, Céline Purcell en Freek Bartels. Zij brengen in Nederlandse vertaling een selectie uit het oeuvre Sondheim.

Stephen Sondheim is een poeet die zijn karakters in de songs echt verhalen laat vertellen. Maakt maakte ondermeer liedteksten voor West Side Story en componeerde de musicals Company, Follies, A Little Night Music, Sweeney Todd, Merrily We Roll Along, In To The Woods en Passion.

De presentatie begint met regisseur Paul Eenens die vertelt over het enthousiasme en de sympathie die hij zelf heeft voor het werk van Sondheim. Uit het werk van Sondheim is voor deze concerten een selectie van 29 nummers uit twaalf musicals gemaakt. 'Sondheim staat synoniem voor moeilijk', aldus Eenens maar in zijn ogen is dat een te ééndimensionele benaderen. 'Sondheim is anders, heeft een eigenzinnige benadering die soms inderdaad moeilijk kan zijn, maar daardoor ook juist lekker!' Je kunt het vergelijken met het verschil tussen duiken en snorkelen dat gezellig en relaxt maar je kunt niet alles zien dat er te zien valt. Duiken is enger dan snorkelen maar is wel fantastisch om te doen en het brengt je een totaal andere wereld. 

Céline Purcell wilde heel graag aan een Sondheimproductie meewerken, eigenlijk vanaf dat zij als klein meisje een opname zag van Into the Woods met Brenda Peters. Deze voorstelling is haar Sondheimdebuut. Freek Bartels was in 2006 in het M-lab al te zien in de musical Into the Woods. Het was niet alleen zijn Sondheim debuut maar zijn allereerste voorstelling ooit. Simone Kleinsma speelde in 1993 in de musical Sweeney Todd en ziet deze voorstelling als een uitdaging, juist vanwege de reputatie van Sondheim. Het is geen gemakkelijk materiaal om in te studeren vindt Kleinsma, maar Sondheim heeft de gave om bepaalde emoties in de muziek te regisseren als in een gesprek, maar dan muzikaal. Stanley Burleson speelde in 2004 in de musical Passion, ook geregisseerd door Eenens. Burleson vond zijn eerste Sondheimproductie een kluif, maar houdt wel van een challenge. 

Tot slot presenteren brengen Kleinsma en Burleson het nummer Country House uit de musical Follies in een vertaling Koen van Dijk en brengen Purcell en Barles een nummer uit de productie Evening Primrose in een vertaling Daniël Cohen.

Sondheim in Songs


Gebruikte Tags: , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.