Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: JAZZ

28 April 2010

Armina Figarova met haar sextet goed voor een feestje

Armina Figuraova Armina Figurova Armina Figurova
Door Jeannette Mayer, foto's Michiel Fokkema (klik voor vergroting)
Armina Figurova, gezien op 18 april, Lantaren-Venster, Rotterdam

Het gebeurt niet altijd, maar op de zondag van de presentatie van ‘Sketches,’ haar nieuwste jazz cd, lukte het: Armina met haar 5 mannen zijn bij elkaar en spelen samen. Het gaat hier om zes bevlogen mensen die leven voor de muziek. Dat zij niet altijd samen kunnen musiceren heeft te maken met hun drukke internationale muzikale bezigheden. In het Lantaren/ Venster geniet een select gezelschap, veelal leerlingen van Armina, van dit feestelijke optreden.

Een trompettist, bassist Jeroen Vierdag, drummer Chris Strik, fluitist Bart Plateau en tenorsaxofonist Marc Mommaas, begeleiden Armina die virtuoos speelt op de piano. De van huis uit klassiek geschoolde pianiste tovert jazzyklanken uit het klavier, haar begeleiders volgen en ondersteunen haar. Regelmatig nemen zij, elkaar afwisselend, het initiatief tot spannende en intrigerende improvisaties.

Armina Figurova Armina Figurova Armina Figurova

Knap gearrangeerde stukken volgen elkaar op, van druk en massaal tot melancholisch en harmonisch, soms, bijna klassiek. De uit Azerbeidjaan afkomstige Armina verloochent haar klassieke scholing niet in de jazz. De doorgewinterde jazzliefhebber vindt deze nummers misschien te mainstream, maar jazzmuziek lijkt ineens wel beter te begrijpen voor een groter publiek.

Hoe dan ook, het samenspel van deze muzikanten, tevens vrienden, dwingt respect af en het speelplezier voert de boventoon.  

Armina die duidelijk de leiding heeft, praat in afwisselend charmant Nederlands -Engels de nummers aan elkaar. De tamelijk jonge bassist legt de basis voor ieder nummer, de rotsvaste drummer, al vanaf het begin de drummer van Armina, vergezelt hem ritmevast en maatzeker. De trompetist laat zich duidelijk horen en de dwarsfluitist geeft dit jazzy sextet een bijzonder karakter, want hoe vanzelfsprekend is een dwarsfluit in een jazzformatie? Het past in deze setting, prettig in het gehoor liggende klanken dwarrelen over en weer tussen de gebruikelijke jazzinstrumenten. Vertrouwd klinkt het ook. Het gaat hier om de echtgenoot van Armina, dat maakt misschien het verschil.

Armina Figurova Armina Figurova Armina Figurova

Speciale aandacht verdient de tenorsaxofonist. Het scheelde weinig of hij was er door de IJslandse aswolk niet bij geweest. De in de VS woonachtige muzikant strandde in Denemarken. Met de auto werd hij opgehaald, gelukkig maar. Mede door zijn relaxte uitstraling en schijnbaar nonchalante spel, krijgt het optreden van het sextet van Armina Figarova  internationale jazzy allure. 

Armina Figarova is verantwoordelijk voor deze jazzformatie. Zij wijdt haar leven aan de muziek. Haar klassieke achtergrond is een prima basis voor de ingenieuze jazzy setting waarin zij zich nu begeeft. Zij heeft al veel cd’s op haar naam staan. ‘ Sketches’ is haar nieuwste cd: knap en voor de beginnende jazz geïnteresseerden een goede kennismaking. Jazz is toch te begrijpen, er zit opbouw in, een begin en een eind. Ook de improvisaties zijn goed te volgen binnen het schema. 

Armina is duidelijk trots op haar band en op haar leerlingen ( zij geeft pianolessen, o.a. aan het conservatorium) die in de zaal zitten. Eén belofte geeft zij het publiek: over tien jaar zitten we in de zaal voor Freddie, een zesjarige leerling.

Is dit een echte jazzsetting of een ‘familiair’ onderonsje? Het is in ieder geval een feestje voor de band en voor het publiek. Het is absoluut de moeite waard om getuige te zijn van de presentatie van ‘Sketches’.


Gebruikte Tags: ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.