Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: POP-ROCK

18 April 2010

Theatertour 2010 – Frank Boeijen

Frank Boeijen Frank Boeijen Frank Boeijen
Door Michaela Meijer met archiefbeelden van Berbera van den Hoek
Gezien: 13 april 2010, Schouwburg Almere

Frank Boeijen behoeft allang geen introductie meer. De Nijmeegse tekstkunstenaar, bekend geworden in de jaren 80 met zijn Frank Boeijen Groep en inmiddels 23 (!) albums op naam, mag zich scharen onder één van de groteren in de Nederlandse popgeschiedenis. En geschiedenis heeft hij geschreven met zijn Kronenburg Park, Zwart wit, Linda, Welkom in Utopia, Hier komt de storm, zijn zwoele stemgeluid, zijn ongrijpbaarheid, maar innemende persoonlijkheid en volgens sommigen zijn soms onverstaanbare teksten, het maakt hem de man die hij is: Frank Boeijen.

Op 9 november 2009 wordt zijn 23e album “Camera” uitgebracht. De recensies zijn lovend: “Dit album is een nieuwe creatieve piek in zijn lange carrière” (bron: nu.nl), “ontroerende liedjes op zijn rock-‘n-rolls” (bron: 3voor12), “Camera is weer eens Boeijen op zijn best” (bron: Oor). Reden genoeg om dat met eigen oren/ogen te gaan beluisteren/zien.

De schouwburg is precies wat je ervan kan verwachten in Almere. Één groot nieuwbouwblok op een geweldige locatie aan het water. Bij binnenkomst zit het meeste publiek al in de zaal en het valt me op dat het niet uitverkocht is. Jammer, hij verdient het om uitverkocht te zijn, ook in Almere. Het is wel een indrukwekkend theater, met wel 4 balkons de hoogte in, een soort van flatgebouw, maar de balkons waren, zoals gezegd, nagenoeg leeg.

Na het doven van de lichten en het welkomstapplaus, betreed Frank het podium met zijn band. De avond wordt geopend met het nummer: “Alles wat ik had”, afkomstig van het nieuwe album Camera. Eigenlijk verwachtte ik een soort van promotie van het nieuwe album, maar in totaal zijn er maar 4 liedjes van het nieuwe album gespeeld. De avond bleek een reis door de tijd, van 1982 tot heden en dat alles dwars door elkaar.

Een mooie mix van liefde, pijn, vriendschap en geluk met “de Ontmoeting”, “Juliette”, “Mooie dame uit Hue” en het prachtige “In mijn bloed”, ingeleid door Frank met de tekst dat hij in 1982 wel even het liefdesliedje der liefdesliedjes zou schrijven en daarmee een einde zou maken aan alle andere liefdesliedjes. Hij was daar, volgens eigen zeggen, niet in geslaagd.

Een bijzondere vermelding krijgt van mij het nummer “geluk”, afkomstig van het album Film do Mundo (het einde van de wereld, in het Portugees). Een cd die hoort bij het boek 36,9ºC. Een uniek samenwerkingsproject tussen Frank Boeijen en de kunstenaar Eric de Bruijn. Het boek bevat 38 teksten van Frank Boeijen over zijn leven met daarbij de kunstwerken van Eric de Bruijn. De bijbehorende cd bevat 1 epische song van iets meer dan een uur lang. Het publiek is muisstil en geniet van de meester op het podium. Na “Liefde van mijn leven” van het album Heden, geschreven voor een Vlaamse zangeres die de liefde van haar leven had ontmoet, zet de band in met wat bekendere klanken als “Koud in mijn hart” en “De verzoening”.

Tijd voor pauze en stiekeme observaties. Ik hoor de mensen praten over Frank Boeijen en bemerk al snel dat iedereen onder de indruk is. Hoe groot en onpersoonlijk de schouwburg dan ook mag zijn, hij weet er toch een intiem plekje van te maken, alsof hij alleen voor jou staat te zingen. Zelfs hoor ik een opmerking dat zij niet verwacht had dat hij In mijn bloed zou spelen en dat ze zelfs even een traantje weg had moeten pinken (had hij toch voor 1 iemand het ultieme liefdeslied geschreven).

Na de pauze nog eens 11 nummers vol genot, waaronder “Verboden Dichters”, “Zeg me dat het niet zo is” en “De piano van Beethoven”. Ook ik krijg waar ik op gehoopt had, namelijk het nummer “Geluk”, van het album Aardige Jongens, het sublieme samenwerkingsverband tussen Frank Boeijen, Hennie Vrienten (Doe Maar) en Henk Hofstede (The Nits).

Maar Frank Boeijen zou Frank Boeijen niet zijn als hij het niet nog intiemer zou maken dan als het al was. Het hele gezelschap verplaatst zich naar de voorkant van het podium en neemt daar plaats alsof ze om een kampvuurtje heen zitten. Akoestisch worden daar het nummer “Kontakt” en “Verjaardagsfeest” ten gehore gebracht, zo gezellig! Vooral voor degene op de voorste rij, die been aan been zat met de meester zelf, zal dubbel en dwars genoten hebben. Helaas deze avond maar 1 toegift. Ik had al ergens gelezen over een avond waar 4 toegiften gegeven werden en werd daar enigszins jaloers op. Doch, de toegift was een pareltje met “Hier komt de Storm” en “Kronenburg Park”.

Al met al een avond om door een ringetje te halen. De sfeer was fijn, rustig en genietend. En voor wie ook nog betoverd wil worden door Frank en de zijnen, tot eind mei zal de theatertour nog door het land reizen. Daarna zal Frank Boeijen op diverse festivalpodia in Nederland en België te bewonderen zijn.

Het tourschema is te vinden op de website van Frank Boeijen.


Gebruikte Tags:

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.