Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: CABARET, MUZIEK

31 Maart 2010

Muzikaal levensverhaal van Freek de Jonge

Freek de Jonge Freek de Jonge Freek de Jonge
Tekst Isolde van Leeuwen en Annet Smale, foto's Berbera van den Hoek
Freek de Jonge, gezien op 28 maart in Het Paard van Troje in Den Haag

Zelf krijg ik een ‘zondagmiddag bankhang gevoel’ als we Het Paard in Den Haag binnenlopen en relaxt plaats nemen op de roze klapstoeltjes die de zaal vullen. Boven het podium hangen banners van Freek de Jonge als Freddy Mercury of Elvis Presley met de eerste letter van de uitgebeelde artiest op de achtergrond. 32 jaar heeft het geduurd voordat Freek de Jonge een nieuwe studioplaat heeft uitgebracht. Tijd genoeg om een diepgaand album af te leveren, zou je denken. Onderwerpen uit het leven gegrepen of wordt het toch het ene cliché na het andere?

Met jammerende gitaarsolo’s begeleidt de band Ocobar Freek in zijn mijmeringen over vroeger, de actualiteit en zijn op handen zijnde aftakeling. De cd’s van Nits ken ik van vroeger en zo af en toe hoor ik een vleug van die muziek terugkomen in de muziek van Freek de Jonge. Niet alleen heeft Freek al eens met de Nits opgetreden, ook Robert-Jan Stips, bandlid van de Nits, heeft meegewerkt aan de nieuwe plaat. Net als J.W. de Roy, Boudewijn de Groot en Cok van Vuuren. Uiteindelijk is het album nog geen 5 kilometer van zijn eigen huis geproduceerd door Frans Hagenaars (Johan, Spinvis en vele andere Excelsior bands).

Freek de JongeFreek de Jonge Freek de Jonge

Tussen de liedjes door doet de doorkneed cabaretier datgene wat hij toch het beste doet: cabaret. Het is tegenwoordig een trend om zo lekker gewoon te blijven, maar dit geldt niet voor Freek: “Ik ben hartstikke bijzonder en dat heb ik aan mijn vrouw te danken!”. 39 jaar, 4 maanden, 6 dagen en 4 uur, de zomertijd meegerekend, zolang is Freek de Jonge al met zijn vrouw samen.

Tegen het einde van de voorstelling krijgen we vrouwlief Hella de Jonge dan eindelijk te zien en spelen ze, erg aandoenlijk, samen een nummer op gitaar en viool. Maar wat mij betreft waren ze dit nummer gewoon zondagmiddag thuis op de bank in huize Freek blijven spelen en hadden ze het niet naar het podium gehaald.

Freek de JongeFreek de Jonge Freek de Jonge

Van teletekst naar internet, onze Twitterende Freek is nog steeds scherp met een maatschappelijk kritische noot in zijn voorstelling “Van A naar Z”. Actualiteiten worden aangegrepen met scherpe, droge humor. Sommige toehoorders zie je dan opleven en hun horen spitsen, duidelijk verdwaald in een concert met onbekende muziek. Toch haalde hij keer op keer een warm applaus binnen van zijn grote schare vaste fans die het grootste gedeelte van de zaal vullen.

Een geweldige avond voor de babyboom-generatie, die zelfs samen met hun kinderen een mooie avond kunnen hebben. Terwijl ik de zaal verlaat spelen de personages in de liedjes door mijn hoofd. Een mooi concert.

Website Freek de Jonge


Gebruikte Tags: ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.