Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: JAZZ

21 Februari 2010

Benjamin Herman 4

Benjamin Herman Benjamin Herman 4 Benjamin Herman 4
Tekst en beeld Michiel Fokkema
Benjamin Herman 4, gezien in Lantaren-Venster op 13 Februari 2010

Een première voor L/V. Het Benjamin Herman 4 speelt hier voor het eerst. Geen wonder dus dat de zaal helemaal vol zit. In dit kwartet spelen tenslotte drie winnaars van de Boy Edgar prijs en de verwachtingen zijn hoog gespannen. Deze avond worden er stukken gespeeld van het album Hypochristmastreefuzz, opgedragen aan Misha Mengelberg, een van Nederlands beste jazz musici en componisten.

De heren gaan gelijk goed van start met het "Een beetje zenuwachtig" wat is geschreven door Misha Mengelberg. Dit is inderdaad pure jazz en zeker niet weggelegd voor iedereen. Het kwartet is perfect op elkaar ingespeeld wat ook in de volgende nummers zal blijken. Toch komt ook de individuele stijl van elke muzikant naar voren. Het heet dan wel het Benjamin Herman kwartet maar de drie andere bandleden zijn zeker gelijkwaardig in hun rol en laten hun persoonlijkheid en eigen stijl zeker gelden.

Benjamin Herman 4 Benjamin Herman 4 Benjamin Herman 4

Benjamin Herman op altsax. Hij speelt opvallend snel maar wel met een duidelijk articulatie en ietwat hese en ruige toon. Eigenlijk klinkt hij meer als een scheurende tenor dan een subtiele alt. Anton Goudsmit op gitaar. Volop in beweging, zingt mee met zijn solo's en met zijn ongeëvenaarde, ietwat hoekige, stijl lijkt hij soms tussen de tellen door te spelen. Ernst Glerum op contrabas, wel een 3/4 is de rust zelve in dit kwartet. Speelt hele mooie soms ingetogen solo's. Plukkend, met de strijkstok, normaal of omgekeerd. Op drums Joost Patocka die zelfs in zijn solo's nooit de beheersing verliest. Vanavond speelt het illustere kwartet een oneindige stroom van originele nummers afgewisseld met standards en nummers van Misha Mengelberg. De heren zijn ras entertainers die het jazz idioom beheersen maar daar ook uitstappen.

Herman bijvoorbeeld speelt opvallende trillers en gebruikt een microfoon en versterker om rond te zingen zoals Jimi Hendrix het ooit deed. Zingen door de sax gaat hem goed af, net zoals ritme spelen door gewoon alleen de kleppen open en dicht te doen voor de microfoon. Anton Goudsmit is erg aanstekelijk. Zijn hele lijf doet mee met de muziek. Hij slaat ritmes op zijn klankkast door bijvoorbeeld het schakelaartje van de elementen om te zetten. De stijlen wisselen elkaar vrolijk af. Zo spelen zij "would I love you" ooit gezongen door door Doris Day, op het sentimentele af. Dit nummer gaat dan geleidelijk over in een versie die dicht bij de hard rock ligt.

Benjamin Herman 4 Benjamin Herman 4 Benjamin Herman 4

Het hele mooie "De sprong o romantiek der hazen" begint door alleen te blazen in de sax en zonder het riet echt in beweging te zetten. Uiteindelijk mondt dit uit in een mooi gevoelig gespeeld stuk waarbij de rillingen je over de rug lopen. Helaas zonder zang want de tekst is geniaal. Op de CD is dit wel te horen. "Blues after Piet" is wederom een stuk van Misha Mengelberg en opgedragen aan Piet Noordijk. Ze eindigen met "Hypochristmastreefuzz" geschreven voor Eric Dolphy en zoveel noten bevat dat Misha dacht dat Eric Dolphy geen tijd zou hebben om adem te halen. Een mooie toegift die deze onvergetelijke avond afsluit.


Hopelijk blijft het niet bij deze première en komt het Benjamin Herman kwartet snel weer naar L/V


Gebruikte Tags: , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.