Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: MUZIEK, MUSICAL, JEUGD

24 November 2009

Nieuwe familievoorstelling in M-lab: De Geheime Tuin

Martin van der Starre Cast en creatives Karin Bos
Door Sabine Sabelis met foto's van Mieke Kreunen

Het script van de Geheime Tuin is gebaseerd op en geïnspireerd door het boek van Frances Hodgson Burnett The Secret Garden. De geheime tuin gaat over Marie die spannende avonturen beleeft in het grote oude landhuis van haar oom. Marie is wees, haar ouders zijn overleden in Nederlands-Indië. Oom Archibald woont in het (letterlijk en figuurlijk) kilste huis van Den Haag, dat zijn eigen geheimen herbergt. Buiten ontdekt Marie een ommuurde tuin waarvan de deur op slot zit. Op een stormachtige nacht klinkt in een van de kamers het geluid van een huilend kind...

Eva Mathijssen schreef het script, de regie is in handen van Koen van Dijk en in samenwerking met Paul de Munnik zijn de liedjes en de muziek ontstaan. De makers hebben dit verhaal - dat al vaker is gebracht in het theater - heel bewust een wat meer Nederlands karakter willen geven tegen de achtergrond van Nederlands-Indië. Dat maakt deze voorstelling echt anders en nieuw.

Repetitie De Geheime Tuin Repetitie De Geheime Tuin Repetitie De Geheime Tuin

De cultuur van Nederlands-Indie komt niet overdadig terug in de voorstelling al wordt er wel gebruik gemaakt van subtiele Indonesische toonsoorten en klanken (bijvoorbeeld de traditionele gamelan muziek met kwarten die blijven liggen). Bij de voorstelling zijn twee muzikanten betrokken, een pianist en een percussionist. Door de spannende klanken en belichting wordt een sfeer gecreëerd op het toneel als de geheimen langzaam worden ontsluierd.

Voor deze productie is een leuke cast gekozen met ondermeer Maike Boerdam, Martin van der Starre en Caroline Mout naast hoofdrolspeelster Karin Bos. Verder zien we nog David Hardenberg, Kees van Lier en Jeroen Voorhorst. Bij de audities is door Eva Matthijsen vooral gelet op type van de acteurs. De acteurs voor de 'kinderrollen' hebben allemaal moeten auditeren, de anderen zijn er bij gevraagd. Muziek is taboe in 'huize Archibald' en Martin van der Starre die deze rol speelt - en een zanger bij uitstek is - mag daarom pas aan het eind een lied zingen. Ook dat geeft weer een interessante twist aan de voorstelling en is voor Martin zelf een mooie uitdaging nu hij meer moet spelen dan zingen.

Caroline Mout Repetitie De Geheime Tuin Martin van der Starre

Het is belangrijk voor bezoekers die de voorstelling willen gaan zien om te weten dat De geheime tuin niet hetzelfde is als het boek. Het boek wordt verteld vanuit het perspectief van de oom, terwijl in deze theaterproductie het verhaal verteld wordt vanuit het gezichtspunt van het meisje en ook het einde anders is.

We mochten op de perspresentatie een klein voorproefje aanschouwen van een paar scènes en ik kan vast verklappen dat het een leuke en spannende muziektheatervoorstelling belooft te worden met prachtige muziek. 

De Geheime Tuin is het tijdloze verhaal over een speciale plek, waar hoop en liefde tot bloei komen. Echt een voorstelling om in de donkere dagen te gaan zien. En wie ooit in het M-lab was weet dat dit bovendien een speciaal theater is waar het publiek dicht op de voorstelling zit en midden in het verhaal kan zitten. Het is een voorstelling voor jong (vanaf 7 jaar) en oud die zeker ook volwassenen zal aanspreken.

Kijk voor meer informatie en speeldata op de website van het M-lab


Gebruikte Tags: , , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.