Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: JAZZ

17 November 2009

Beheerste perfectie met Abdullah Ibrahim

Abdullah Ibrahim Abdullah Ibrahim Abdullah Ibrahim
Tekst en beeld Michiel Fokkema (klik voor vergroting)

Abdullah Ibrahim is een van de groten in de Jazz geschiedenis. Hij speelde nog met Duke Ellignton en was zelfs een tijdje de vervanger als Duke zelf niet kon spelen. Geboren in 1934 in Zuid Afrika onder de naam Dollar Brand. In 1960 bekeerd hij zich tot de Islam en krijgt zijn huidige naam. Hij is een rijzige maar zeer rustige en bescheiden man. Ook zijn spel is zeer rustig en bescheiden. Zijn stijl kenmerkt zich door mooie akkoorden, herhalende patronen, wisselende melodieën, Afrikaanse thema's en ritmes. Maar het meest opvallend is zijn ongekende articulatie. Elke noot wordt duidelijk gespeeld en is hoorbaar. Elke noot lijkt ook zorgvuldig te zijn gewogen voordat hij gespeeld wordt. Hier en daar wordt een accent harder aangeslagen.

Het Abdullah Ibrahim trio bestaat naast de meester op piano uit Belden Bullock op bas
en George Gray op drums. De laatste heeft twee stokjes wierook op zijn drum stel aangestoken als het concert begint. En dan barst er een 2 uur lang gekabbel van muziek los. Zonder uithalen, zonder veel emotie, zeer beheerst en ingehouden. Als er al eens een up tempo stukje in zit blijft dat bij 16 maten, dan gaat het weer over in new age achtige klanken. Zeer ontspannend dat wel. Zo nu en dan lijken de muzikanten op elkaar ingespeeld maar vooral de drummer lijkt zijn eigen gang te gaan. Hij speelt zo nu en dan wel lekkere ritmes, maar zijn twee collega's trekken zich daar niets van aan en blijven door kabbelen. Ook de solo's zijn rustig en beschaafd.

Adullah Ibrahim Abdullah Ibrahim Abdullah Ibrahim

Je snakt er naar dat hij een keer helemaal uit zijn dak gaat. Maar verder dan iets meer bewegen wordt het niet. Neemt niet weg dat de muziek wel degelijk goed in elkaar zit. Maar er ontbreek eigenlijk gewoon een goede blazer om het een beetje pit te geven. Abdullah heeft bijveeobeeld een CD gemaakt met Arche Shepp. Ze spelen daar slechts met zijn tweeën maar daar spat het er wel van af. Op dit concert ontbrak een Archie Shepp.

Tijdens de toegift lijkt er opeens wel iets moois te ontstaan. Lijkt, want ook dat verzande in gekabbel. Neemt niet weg dat het mooi was om deze grote van de jazz muziek live te zien en horen spelen.


Gebruikte Tags: ,

=================

gravatar for bruce golding

ik wist niet hoe veer je kennis over jazz ging, michiel.

duidelijk heel veer. je verhaal en beschijden fotos doen eer aan de heren.

bravo,
b.

bruce golding - 17-11-’09 22:45


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.