Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: DANS

12 November 2009

Ballet for life van Maurice Béjart: een 'must see'

Ballet for Life Béjart te midden van zijn dansers Ballet for life
Door Mieke Kreunen met foto's van Colette Masson (l) en Francois Paolini (m/r)

Zeven jaar geleden liep Maurice Béjart op het podium van Carré te midden van zijn dansers naar voren bij de finale 'The show must go on' van zijn Ballet for life. Twee jaar geleden stierf de legendarische choreograaf op tachtigjarige leeftijd maar zijn aanwezigheid werd gisterenavond in Carré absoluut gevoeld door dansers en publiek bij de reprise van zijn Ballet for life.

Ballet for life is een ode aan Queen's Freddie Mercury, modeontwerper Gianni Versace, Mozart en Béjart's eigen sterdanser Jorge Donn, allen jong gestorven genieën.

Tussen Béjart en de muziek van Queen was het liefde op het eerste gezicht en Béjart heeft zich bij het maken van zijn ballet diepgaand in het leven van Mercury verdiept en een liefde voor de zanger opgevat die in iedere danspas voelbaar is. Voor de kostuums vroeg Béjart zijn vriend Versace (inmiddels ook overleden) en dat is een lust voor het oog geworden waarbij zwart en wit het centrale thema vormen, hier en daar ingekleurd met contrasterende felle tinten.

Na een prachtige en ontroerende openingsdans op 'It's a beautiful day' is de aandacht van het publiek meteen gevangen. De combinatie van de karakteristieke klanken van Queen en de energieke bewegingen van de dansers biedt een prachtig kijk- en luisterspel. Béjart gebruikt in de voorstelling heel veel life opnamen van Queen en dat geeft een extra dimensie en ook ontroerende momenten bijvoorbeeld op de momenten dat Mercury het publiek laat zingen. De afwisseling tussen de muziek van Queen en die van Mozart (ondermeer Cosie Fan Tutte en Piano Concerto No 1) is verrassend genoeg heel vloeiend hoewel de muziekstijlen mijlenver uit elkaar liggen.Geniëen voorwaar, anders had dat niet gekund.

De onderdelen van het ballet zijn afwisselend ensemble stukken en solo's of stukken voor een paar dansers met steeds prachtige theatrale en beeldende vondsten. De solo's zijn veelal voor de manlijke dansers en ook een aantal van de ensemblenummers worden door de mannen gedanst zoals het nummer in de box op 'Radio Ga Ga'. Ook 'Bohemian Raphsody' is een schitterende scène in de voorstelling. Een prachtig stuk vond ik zelf het deel met de brancards waarop een man en een vrouw liggen of de scene waarbij de doeken van het begin weer terugkomen maar nu voorzien van tribale afbeeldingen, die van de 'Mercurydanser' met het Yin Yang symbool.

Béjart zegt zelf dat de dood meedanst in zijn balletten, zeker in 'Ballet for life' maar het knappe van Béjart is in mijn ogen dat hij kans ziet om dat een hommage aan het leven te laten zijn. Het hele ballet ademt positieve kracht en waar er zwaardere momenten zijn worden die onmiddellijk weer gevolgd door een 'knipoog'. Er valt veel te (glim)lachen bij dit ballet en dat lokt ook reacties uit bij het publiek.

Ballet for life is een dans- en muziekfeest waar ook mensen die niet veel weten van ballet absoluut van zullen genieten. Ik heb gisteren uitspraken gehoord zoals 'het beste ballet ooit' en dat is een groot compliment al gaat mij persoonlijk dat een beetje te ver. Maar in zekere zin geeft dat wel aan hoe bijzonder deze voorstelling is want volgens mij gaan die uitspraken niet eens zozeer over de choreografie of over de muziek (hoe fantastisch die beide ook zijn) maar over de emotie die Béjart weet over te brengen aan zijn publiek, dat voelt dat het getuige is geweest van iets bijzonders, iets prachtigs, iets dat hoop geeft voor de toekomst. En dat is volgens mij waar kunst over gaat.

Ballet for life is nog tot aanstaande zondag te zien in Carré en vanaf volgende week woensdag danst het Béjart Ballet Lausanne er 'Le tour du monde en 80 minutes', Béjarts laatste ballet.

Carré | Stardust Theatre | Béjart Ballet Lausanne


Gebruikte Tags: , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.