Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: WERELDMUZIEK

10 November 2009

Cesaria Evora: Onverstoorbare diva uit Kaapverdië

Cesaria Evora Cesaria Evora Cesaria Evora
Door Katja van Leeuwen, foto's Eric van Nieuwland

Het paard van Troje is de laatste jaren al vaker het toneel geweest van wereldmuzieksterren (in de fado) zoals Mariza, Christina Branco en Ana Moura, om er een paar te noemen waar ik zelf getuige van was. De poptempel van Den Haag verwelkomde nu de diva op blote voeten uit Kaapverdië: Cesaria Evora. De 68-jarige diva staat sinds de jaren ’90 aan de top van de internationale wereldmuziek. Evora is de ziel van Kaapverdië en de bekendste vertolker van het Kaapverdiaanse levenslied, de morna (het zusje van de fado). Ze won in 2004 met haar album Voz d’Amor een Grammy Award voor het 'Beste Contemporary World Music Album'. Met haar laatste album Nha Sentimento tourt ze nu door Europa en doet eenmalig Nederland aan.

Cesaria Evora Cesaria Evora Cesaria Evora

De bijna uitverkochte zaal is gevuld met een zeer gevarieerd publiek, dat deels zittend op barkrukken geduldig zit te wachten op de komst van Cesaria. Na een instrumentale opening verschijnt de kleine mevrouw Evora, onder luid applaus, waarna ze enkele nummers van haar nieuwe album zingt (Ligeireza, Serpentina, Sentimento en Zinha).

Onverstoorbaar kijkt ze de zaal in, zingt en babbelt af en toe met haar pianist. Geen intro, geen dank u wel, nada! Een echte diva dus, de Kaapverdianen in de zaal (neem ik aan) ontlokken haar een glimlach of een kleine reactie, maar ondertussen gaat ze gewoon door met het zingen van haar hits zoals Petit Pays, Angola en Sodade. De zaal wiegt mee op de samba nummers en luistert aandachtig naar de morna nummers. Hoogtepunt is het moment van rust dat Cesaria Evora voor zichzelf inbouwt en dat menigeen een glimlach ontlokt: ze gaat zitten op het podium, steekt een sigaret op, terwijl haar achtergrondzanger het even van haar overneemt (met bewegingen à la Stevie Wonder). Hoezo, diva?

Cesaria Evora Cesaria Evora Cesaria Evora

Na anderhalf uur is het concert plots afgelopen, een korte opmerking van de pianist doet haar bevestigen dat het terminado is, waarna ze met een zwaai naar het publiek het podium verlaat. Gelukkig laat de zaal zich niet kennen en joelt Evora nog een keer naar binnen. De afsluiting met Papa Joquim Paris en natuurlijk Regresso sluit ze af in stijl en laat een tevreden swingend publiek achter.
Een aparte ervaring was het zeker met mevrouw Evora, de perfecte band klinkt top en ook het stemgeluid van Evora mag er zijn. Geen concert dat naar een hoogtepunt gevoerd wordt maar zeer prettig om naar te luisteren. Jammer dat er niet veel interactie is met haar publiek maar ondanks dat lijkt iedereen tevreden om nog een keer de Diva op blote voeten in levende lijve gezien te hebben. En wie weet Até a vista!


Gebruikte Tags: , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.