Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: WERELDMUZIEK, MUZIEK, MUSICAL

3 November 2009

Ubuntu centraal thema in Amandla! Mandela

Na het zien van de wereldpremière Amandla! Mandela, de voorstelling over het leven van Nelson Mandela, ga ik naar huis met de vraag waarom deze voorstelling eigenlijk een musical wordt genoemd. Ik zag afgelopen zondag een prachtige muziektheater voorstelling over het veelbewogen leven van Mandela die met zijn strijd tegen de apartheid niet alleen Zuid-Afrika maar de hele wereld heeft beroerd maar wat mij betreft mag het etiket 'musical' er af. 
In Amandla! Mandela wordt meer dan zestig jaar van het leven van Mandela in beeld gebracht, vanaf de tijd dat hij al klein Xhosa jongetje leerde wat 'ubuntu' betekent tot het moment van de eerste vrije verkiezingen in Zuid Afrika waarin Mandela werd gekozen tot president. 
Mandela's biografie tot zijn gevangenneming wordt op de voet gevolgd voor de pauze. Hoewel het verhaal, voor de mensen die dat nog niet kennen, zeker interessant om de context te begrijpen waarin Mandela opgroeide, zijn de scènes hier en daar wat langdradig en komt de voorstelling lekker op gang in de scènes voor de pauze over de rellen in Sharpville, de ontluikende liefde voor Mandela's latere vrouw Winnie en het Rivoniaproces. 
In het gedeelte na de pauze verblijft Mandela samen met een groot aantal mede-ANC leden op Robbeneiland waar hij het icoon wordt van de anti-apartheidsbeweging. Prachtige scènes volgen ondermeer over de bijzondere gesprekken die  met president De Klerk. 
Door de hele voorstelling komt 'ubuntu' als centraal thema terug. Ubuntu betekent letterlijk 'menselijke broederschap' en drukt uit dat de mens slechts in mens is in relatie tot anderen. Door ubuntu toe te passen kunnen conflicten vreedzaam worden opgelost en krijgt ieder mens het vermogen om de wereld veranderen. Dat, gecombineerd met de Afrikaanse muziek van Khayelitsha United Mambazo, brengt een gevoel voor de Zuid-Afrikaanse wereld in de voorstelling.
Kenneth Herdigein in de titelrol wordt gaandeweg de voorstelling steeds meer de Nelson 'Madiba' Mandela zoals wij hem kennen. Hij laat meevoeren door het ubuntu van cast en koor en zet Mandela neer als een indrukwekkende, ontroerende maar ook vooral hele menselijke man. Chapeau! Sterke rollen ook voor Felix Burleson (Chief Jongintaba en Walter Sisulu), Raymi Sambo (Oliver Tambo), Jeremy Sno (Justice en Ahmed Kathrada), Wil van der Meer (Rector en George Bizos), Sophia Wezer (Winnie Mandela) en Peter Bolhuis (Verwoerd, De Wet, Botha en De Klerk).
Hulde voor tekstschrijver en regisseur Koen van Dijk die Mandela's verhaal heeft bewerkt tot een mooi theatraal drama dat tegelijkertijd educatief en inspirerend is. Dat één van de zangers van het koor op krukken zijn bescheiden danspasjes uitvoert en dat niet alle castleden over evenveel zangkwaliteiten beschikken wordt dan gemakkelijk vergeven. Complimenten zijn zeker ook op zijn plaats voor Eric Goossens die met een bescheiden maar sterk beeldend decor precies die ruimte creëert waar de voorstelling in kan groeien.
Overigens is het programmaboek van de voorstelling een prachtig document van hoe de voorstelling tot stand kwam en zeker de moeite waard om aan te schaffen.
Amandla betekent 'kracht' en dat is wat deze voorstelling op schitterende wijze laat zien: kracht van het icoon Nelson Mandela, kracht van de mannen van Khayelitsha United Mambazo wiens droom het was om over de eigen landsgrenzen op te treden en kracht van een geweldige cast die deze voorstelling tot overtuigend en indrukwekkend muziektheater maken. Maar een musical, nee, dat is het niet.

Amandla! Mandela (foto Joris van Bennekom) Amandla! Mandela (foto Joris van Bennekom) Amandla! Mandela (foto Joris van Bennekom)
Door Mieke Kreunen met foto's van Joris van Bennekom en Mieke Kreunen 

Na het zien van de wereldpremière Amandla! Mandela, de voorstelling over het leven van Nelson Rolihlahla Mandela, ging ik naar huis met de vraag waarom deze voorstelling eigenlijk een musical wordt genoemd. Ik zag namelijk een prachtige muziektheater voorstelling over het veelbewogen leven van Mandela die met zijn strijd tegen de apartheid niet alleen Zuid-Afrika maar de hele wereld heeft beroerd maar wat mij betreft mag het etiket 'musical' er af. 

In Amandla! Mandela wordt meer dan zestig jaar van het leven van Mandela in beeld gebracht, vanaf de tijd dat hij al klein Xhosa jongetje leerde wat 'ubuntu' betekent tot het moment van de eerste vrije verkiezingen in Zuid Afrika waarin Mandela werd gekozen tot president.

Mandela's biografie tot zijn gevangenneming wordt voor de pauze op de voet gevolgd op een bijna documentaire wijze. Hoewel het verhaal, voor de mensen die dat nog niet kennen, zeker interessant om de context te begrijpen waarin Mandela opgroeide, zijn de scènes hier en daar wat langdradig en komt de voorstelling pas echt op gang in de scènes voor de pauze over de rellen in Sharpville, de ontluikende liefde voor Mandela's latere vrouw Winnie en het Rivoniaproces. 

In het gedeelte na de pauze verblijft Mandela samen met een groot aantal mede-ANC leden op Robbeneiland waar hij het icoon wordt van de anti-apartheidsbeweging. Prachtige scènes volgen ondermeer over de bijzondere gesprekken die  met president De Klerk. 

Amandla! Mandela (foto Joris van Bennekom) Amandla! Mandela Amandla! Mandela

Door de hele voorstelling heen komt 'ubuntu' als centraal thema terug. Ubuntu betekent letterlijk 'menselijke broederschap' en drukt uit dat de mens slechts in mens is in relatie tot anderen. Door ubuntu toe te passen kunnen conflicten vreedzaam worden opgelost en krijgt ieder mens het vermogen om de wereld veranderen. Dat, gecombineerd met de Afrikaanse muziek van Khayelitsha United Mambazo, brengt een gevoel voor de Zuid-Afrikaanse wereld en cultuur teweeg. Ook Nkosi sikelel' iAfrika ontbreekt niet en om mij heen zingen mensen het zachtjes mee.

Kenneth Herdigein die de titelrol speelt wordt gaandeweg de voorstelling steeds meer de Nelson 'Madiba' Mandela zoals die op ons netvlies staat. Hij laat zich meevoeren door het ubuntu van cast en koor en zet Mandela neer als een indrukwekkende, ontroerende maar ook vooral hele menselijke man. Chapeau! Sterke rollen ook voor Felix Burleson (Chief Jongintaba en Walter Sisulu), Raymi Sambo (Oliver Tambo), Jeremy Sno (Justice en Ahmed Kathrada), Wil van der Meer (Rector en George Bizos), Sophia Wezer (Winnie Mandela) en Peter Bolhuis (Verwoerd, De Wet, Botha en De Klerk).

Hulde voor tekstschrijver en regisseur Koen van Dijk die Mandela's verhaal heeft bewerkt tot een mooi documentair maar tegelijk ook theatraal drama dat bovendien educatief en inspirerend is. Dat één van de zangers van het koor op krukken zijn bescheiden danspasjes uitvoert en dat niet alle castleden over evenveel zangkwaliteiten beschikken wordt gemakkelijk vergeven. Complimenten zijn zeker ook op zijn plaats voor Eric Goossens die met een bescheiden maar sterk beeldend decor precies die ruimte creëert waar de voorstelling in kan groeien. Overigens is het programmaboek van de voorstelling een prachtig document van hoe de voorstelling tot stand kwam en zeker de moeite waard om aan te schaffen.

Amandla! Mandela Amandla! Mandela Amandla! Mandela

Amandla betekent 'kracht' en dat is wat deze voorstelling op schitterende wijze laat zien: kracht ubuntu, kracht van het icoon Nelson Mandela, kracht van de mannen van Khayelitsha United Mambazo wiens droom het was om over de eigen landsgrenzen op te treden en kracht van een geweldige cast die deze voorstelling tot overtuigend en indrukwekkend muziektheater maken. Maar een musical, nee, dat is het niet.

Amandla! Mandela is nog tot 31 maart 2010 te zien, kijk voor data en lokaties op de website.

Amandla Mandela


Gebruikte Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.