Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: TONEEL

20 Oktober 2009

Ko! een hommage aan Ko van Dijk

KO! KO! KO!
Door Ad Aerts met foto's van Boy Hazes (klik voor vergroting)
Gezien op 16 oktober 2009 in Leiden (Schouwburg) 

De in 1978 overleden Ko van Dijk was in meer dan een opzicht een groot acteur die zijn ereplaats in de TIN website Een Leven Lang Theater zonder meer verdiend heeft. Hoewel hij een theateracteur was in hart en nieren (al noemde hij zichzelf liever komediespeler) stond hij ook open voor andere media. Daardoor is er  veel beeld- en geluidmateriaal van hem bewaard gebleven. De 10-DVD box die is uitgegeven laat daar de hoogtepunten uit zien. Al dat materiaal is voor Dick van den Heuvel de inspiratiebron geweest voor het toneelstuk Ko!

In een verzorgingstehuis zit een dementerende vertegenwoordiger die zijn eigen geschiedenis volledig lijkt te hebben vervangen door die van Ko van Dijk. Daarvoor heeft hij een enorme verzameling aangelegd van krantenknipsels, boeken, platen en videopnames van en met de beroemde toneelspeler. Hij neemt niet alleen het verhaal van Ko van Dijk over, maar ook diens gewoontes, zijn manier van praten en doen. Hij spreekt vrijwel volledig in citaten en de mensen in zijn omgeving spelen het spel met hem mee. Hij verwacht dat ook van zijn omgeving en controleert voortdurend of iedereen wel tekst- en rolvast is. Zelfs zijn zoon laat zich meeslepen in dit rollenspel, in de hoop daarbij ooit dichter bij zijn 'echte' vader te kunnen komen. Een boeiend uitgangspunt, een personage dat zijn verhaal vertelt aan de hand van citaten en fragmenten uit tv-drama en toneelstukken. Een acteur die een personage speelt die een acteur speelt die rollen speelt.

KO! KO! KO!

De ondertitel van deze productie is 'Een hommage aan Ko van Dijk'. Deze acteur heeft zo'n hommage zonder meer verdiend en voor de mensen die een beetje vertrouwd zijn met hem en zijn rollen is deze productie dan ook een feest der herkenning. Maar de theaterervaring  voor het publiek wordt  daarmee wel erg afhankelijk van die herkenning. Ouderen zullen met volle teugen genieten van de fragmenten uit (onder andere) Hamlet, Herfst in Riga, Karakter, Dood van een Handelsreiziger en Requiem voor een Zwaargewicht. Jongeren lopen echter grote kans achter te blijven met het katergevoel dat ze iets belangrijks gemist moeten hebben. Deze productie wordt toch vooral gespeeld voor de mensen die Ko van Dijk kennen. De mensen die dat niet doen zouden voor hun bezoek nog even op de website Een Leven Lang Theater kunnen rondkijken. Al is het maar om te begrijpen waarom een onbeduidende vertegenwoordiger nou juist deze acteur kiest als nieuwe identiteit.

Deze voorstelling is nog tot in januari 2010 te zien in de Nederlandse theaters. Voor de speellijst kunt u terecht op de website.


Gebruikte Tags: , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.