Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: weblog Marijcke Voorsluijs

11 Oktober 2009

De morning after - en de laatste festivaldag

Het is de morning after. Het Gala van de Nederlandse Dans is voorbij. De middagrepetitie liet van alles te wensen over. Het verkeerde filmpje op het verkeerde moment, te laat opstrompelende kabouters op klompen, volgspots die pas aangingen als de te volgen persoon alweer verdwenen was, licht aan als het donker moest zijn, een doek dat niet open ging, oorverdovend gekakel op de intercom - dat soort dingen. Maar het cliché zegt dat een slechte generale een goede voorstelling voorspelt. En het klopte. 's Avonds stond iedereen op scherp. De samenwerking tussen regie, techniek, televisie, presentatoren, de drie gezelschappen en het orkest verliep vloeiend.

In de regiecabine hing een gezonde spanning en ging er een grote zak snoep doorheen. Jammer dat af en toe een spreker zich niet aan de tekst hield, maar verder was er geen speld tussen te krijgen. Scapino sloot de avond af met Supernova; de mannen van Dutchview fronsten hun wenkbrauwen want het was eigenlijk te donker voor de camera's, maar waren uiteindelijk toch tevreden met wat ze hadden opgenomen. Zondag de 18e wordt het resultaat uitgezonden.

De zaterdag overdag was een strakke aaneenschakeling van spacing, camerarepetities, lichtcorrecties en orkestrepetities. De dansers van Scapino stonden om tien uur al op het toneel, nog een beetje brak van de voorstelling die ze vrijdag elders in het land hadden gedanst. Maar ja, iemand moet de eerste zijn. Daarna volgden de studenten van drie dansacademisch die werk van Kylian en Van Manen dansten. Vervolgens het Nederlands Danstheater. En tenslotte werden alle prijsuitreikingen gerepeteerd, uiteraard zonder de winnaars.

Nederlandse Dansdagen

Het lijkt op de avond zelf zo vanzelfsprekend, maar er gaat wel wat aan vooraf. Begint het orkest te spelen als de presentator opkomt, of komt de presentator op als het orkest begint? En op welk woord in de tekst van de presentator moet het filmpje beginnen? Komen de kabouters van links of van rechts? Wie geeft hen een seintje als het zover is, en zorgt dat ze de juiste prijs aangeven? Worden de bloemen uitgereikt tijdens het eerste of het tweede applaus? Gaat na het applaus het doek dicht, of wordt het alleen even donker? Pas als dat allemaal minutieus is vastgelegd kun je een mooie avond met vertrouwen tegemoet zien.

Na afloop was het feest in de foyer, met muziek van lang geleden en funky belichting. Dansminnend Nederland gaat uit z'n dak. Ik houd het na een uurtje voor gezien. Het lijf is moe, de geest tevreden. En ik weet dat er op het toneel nog hard wordt gewerkt aan de afbouw, gelukkig zonder mij.

Vanochtend als ik binnenkom staat het decor van Pinball & Grace er al, en ziet het er verder uit alsof er niets was gebeurd. 385 spots, 2,5 km kabel en 8 dimmerkasten zijn weer ontmanteld, in kisten verpakt en de trailer in gerold. Ik hoor dat ze tot vier uur bezig zijn geweest. Respect! Het filmscherm hangt er nog, de videoman heeft dat moeten achterlaten. Gelukkig is er morgen nog een transportje richting Amsterdam.

Ik ga snel kijken naar Pinball & Grace, want ik heb al teveel gemist van de veelheid aan voorstellingen van het festival. Ben gisteren de hele dag niet buiten Theater aan het Vrijthof geweest.

Groet,

Marijcke

Nederlandse Dansdagen 2009
=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.