Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: JAZZ

2 Oktober 2009

Cecil Taylor, still going strong

Cecil Taylor Cecil Taylor Tony Oxley
Tekst en beeld door Michiel Fokkema

Op 26 September j.l. speelde Cecil Taylor in Lantaren-Venster in Rotterdam. Ter ere van zijn 80ste verjaardag houdt hij een kleine tour. Hij draait al een tijdje mee in de jazz scene, zijn eerste plaat kwam uit in 1956, en is een van de pioniers van de Free-Jazz.

Zijn muziek is dus zeker niet voor iedereen weggelegd. Desondanks staat er een select groepje fijnproevers te wachten voor de deur van Lantaren-Venster om de grootmeester te zien spelen.

Hij brengt de 70 jarige slagwerker Tony Oxley mee. Afgezien van pianist is Cecil Taylor ook dichter. Hij komt al declamerend op gekleed in een soort Japans uitziende outfit op kleurige gestreepte kniekousen. Onderwijl wordt hij begeleid door slechts Tony's bass drum. Vervolgens bespeelt hij de vleugel met en stok direct op de snaren. Speelt nog een beetje met de stok op het klavier en vervolgens gaat hij toch met zijn handen spelen maar staat nog steeds. Uiteindelijk gaat hij zitten, legt zijn bladmuziek weg, zoekt een stuk uit en begint.

Ondanks zijn leeftijd speelt hij nog verschrikkelijk soepel. Zijn handen gaan als een waanzinnige over het klavier, hij speelt met al zijn vingers, zijn vlakke, hand, zijn vuisten en ellebogen. Ook gebruikt hij alle 88 toetsen, soms lijkt het wel alsof hij ze alle 88 tegelijk gebruikt! Een muur van geluid gaat dan plots over in een subtiel en zacht melodietje. Een vlaag van blues, boogie of Satie schemert door. Maar slecht een paar maten, het thema wordt gelijk uiteengerukt in kleine stukjes en in een compleet andere volgorde weer aan elkaar geregen.Het thema wordt gesublimeerd tot de essentie.

Tony Oxley Cecil Taylor en Tony Oxley Cecil Taylor

Cecil speelt vooral ook erg ritmisch. Soms lijkt het wel alsof hij de piano als een drumstel bespeelt. Tony Oxley ondergaat het geweld van Cecil gelaten en speelt zelf beheerst en doordacht zijn zeer uitgebreide ritme sectie. Naast een paar trommels heeft hij een uitgebreide collectie cimbalen, bellen, klokjes enz. Hij bespeelt dit met een opvallende souplesse, alsof het geen enkele moeite kost. Zijn stokken lijken wel over het drumstel te zwieren als een meeuw in de thermiek op het strand. Maar ondertussen vult hij Cecil wel uitstekend aan en volgt hem in de alsmaar veranderende ritmes.

Na een kleine pauze geven ze nog een toegift en is de avond helaas al weer voorbij. Hij geeft nog 4 concerten deze tour. Mis hem niet!


Gebruikte Tags: , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.