Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: MUSICAL

30 September 2009

Premiere van Hairspray: de ultieme feelgood musical

Hairspray (foto Roy Beusker) Hairspray (foto Roy Beusker) Hairspray (foto Roy Beusker)
Door Bart Stokman met foto's van Roy Beusker en Mieke Kreunen

V&V Entertainment bestaat dit jaar 10 jaar en komt weer met een gloednieuwe musical: Hairspray. Een musical voor jong en oud die de hitmusicals Grease, Fame en Footloose opvolgt en de grootste reizende musical is van dit theaterseizoen. Het beloofde vooraf al een unieke, vrolijke en spetterende musical te worden en die belofte is helemaal waargemaakt.

Het verhaal speelt zich af in de jaren ’60 waarin het mollige meisje Tracy Turnblad ervan droomt om door te breken als danseres in het populaire televisie programma de Corny Collins Show. Als dit haar lukt krijgt ze tijdens dit televisieprogramma een oogje op Link Larkin, één van de dansers. Bovendien is ze een pleitbezorger voor de gelijke rechten van swingende zwarte Amerikanen die geen kans krijgen om op de televisie op te treden. “Zwart telt op tv ook mee!”. Zal ze de liefde van Link Larkin kunnen winnen? En zal ze het samen met haar ouders (Edna en Wilbur) en haar vrienden voor elkaar krijgen dat zwarte dansers ook hun doorbraak op televisie kunnen krijgen? 

De hoofdrollen in deze heerlijke musical worden gespeeld door Arjan Ederveen (Edna Turnblad), Esmée van Kampen (Tracy Turnblad) en Jim Bakkum (Link Larkin). Esmée studeerde dit jaar af aan de Frank Sanders Akademie voor Musicaltheater en krijgt met Hairspray een droomstart van haar carrière. Haar hoofdrol in de musical Hairspray speelt ze heel erg goed en ze draagt de voorstelling als een 'pro'. Esmée staat met heel veel energie op het toneel, ze spreekt heel erg met haar gezichtsuitdrukking, haar lichaamstaal is hilarisch en haar zang is van een hoog niveau.

Esmée van Kampen Hairspray (foto Roy Beusker) Hairspray (foto Roy Beusker)

Link Larkin wordt gespeeld door Jim Bakkum die na zijn deelname in Idols een erg bekend artiest is geworden in Nederland. Jim heeft nu ondertussen aardig wat ervaring in de showbusiness. Dit is ook te merken in deze musical. Zijn dans is er zeer op vooruit gegaan en zijn zang wordt ook steeds beter. Dat hij er plezier in heeft is duidelijk te merken al zal hij nooit een groot acteur worden. Maar bij deze rol past dat wonderwel. Hij is heel goed in het overbrengen van sfeer op het publiek. Hij behoort nu echt tot de musicalsterren en spreekt ook vooral de jonge musicalliefhebsters aan.

Edna Turnblad (de moeder van Tracy) wordt gespeeld door Arjan Ederveen. Dit is natuurlijk erg apart, een vrouwelijke rol gespeeld door een man maar dat is nu eenmaal traditie bij Hairspray (in de film speelt John Travolta deze rol). Arjan weet echt zijn stempel te drukken op deze rol die hem op het lijf geschreven is. Het moet alleen wel erg warm zijn om in een zogenaamd Fat Suit over het toneel te rennen. Tijdens de show is daar helemaal niks van te merken maar tijdens de photocall is duidelijk te zien dat de zweetdruppels hem over het lijf stromen. De rol wordt heel erg uitbundig en cartoonesk gespeeld en dat levert gedurende de hele show dolkomische momenten op. Op alle vlakken springt deze rol eruit en de danspartijen met Edna's op en neer hotsende boezem zijn hilarisch.

Hairspray Hairspray Arjan Ederveen

De rollen van de rest van de cast zijn ook erg goed van ik hier vooral Wieneke Remmers als Prudy Pringleton, Anouk Maas als Amber von Tussle, Dick Cohen als Wilbur Turnblad en de fenomenale Joanne Telesford als Motormouth Maybelle wil noemen. Maar ook het ensemble verdient een dikke pluim! Het is een prachtig totaalbeeld.

Het speelt zich natuurlijk af in de jaren ’60. De musical is lekker over-de-top, vol kitsch en de kostuums spatten van het toneel. Het allerbelangrijkste lijkt te zijn: "Als je haar maar goed zit" maar toch zit er ook een maatschappelijke boodschap in. Door de kitsch en overdrijving en de personages die lekker vet en karikaturaal worden neergezet in combinatie met de humor in loopt de voorstelling als een zonnetje.

Het decor is helemaal ingericht naar het thema en sluit dus mooi aan op het verhaal: veel kleuren, jaren ’60 spullen, een prachtig glinsterend doek en veel ronde vormen. De danschoreografie is ook erg goed. De vertaling van de liedjes is erg leuk en muziek blijft nog lang in je hoofd hangen als blijkt dat je op we naar je auto nog loopt te neuriën.

Wieneke Remmers Anouk Maas en Ellis van Laarhoven Dick Cohen

Deze musical biedt je een leuke avond waar je een good feeling aan over houdt. Het is te merken dat V&V Entertainment voor hun 10-jarig bestaan flink wilde uitpakken. Deze musical is leuk voor veel leeftijdsgroepen en dus ook erg geschikt om met het hele gezin heen te gaan. Alleen als je niet houdt van de combinatie van fantastische muziek, een grote hoeveelheidhumor en swingende dans dan is deze musical misschien niet wat je zoekt.

V&V bewijst met deze musical eens te meer niet langer een kleine speler te zijn op het musicaltoneel maar een producent die producties van dit formaat met verve neer kan zetten. Chapeau!

Hairspray


Gebruikte Tags: , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.