Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: JAZZ

9 September 2009

Nils Wogram Root 70 on 52nd 1/4 street

Nils Wogram Nils WogramNils Wogram 
Tekst en beeld Michiel Fokkema (klik voor vergroting)

Een kwartet met Nils Wogram op trombone, Hayden Chisholm altsaxofoon, Matt Penman bas en Jochen Rueckert op drums. Een van oorsprong Duits gezelschap dat zich heeft laten inspireren door de Amerikaanse Broadway classics. Ze gebruiken deze standards als inspiratie of nemen het akkoorden schema over om er vervolgens hun eigen draai aan te geven.

Op het eerste gehoor klinken de stukken dus inderdaad als standards. Maar als je goed luistert hoor je regelmatig tonen waarvan je denkt dat ze vals zijn. In werkelijkheid gaat het hier om micro-tonaliteit. In plaats van 12 noten in een octaaf gebruiken ze er 24. Omdat we dat niet gewend zijn klinkt het in eerste instantie vals. Maar eigenlijk is onze huidige indeling van het octaaf ook een compromis.De meeste intervallen zijn niet fysisch zuiver maar er net iets naast.

De microtonen van Nils Wogram en vrienden klinken dan ook na enige gewenning erg goed in het gehoor. Het geeft de muziek een soort van heel fijne geleidelijkheid. De melodieën worden subtieler en de harmonieën klinken nog harmonischer.

Nils WogramNils Wogram Nils Wogram 

Het kwartet is ook erg goed op elkaar ingespeeld. De trombone en altsax mengen perfect en schuwen het niet om de bas te begeleiden wanneer deze melodie of solo speelt. Nils Wogram is in feite de voorman maar in de uitvoering zijn alle 4 de muzikanten even belangrijk en komen ook allemaal aan bod. Het eerste nummer "Treatment " is daar gelijk een goed voorbeeld van. Het nummer begint gezamenlijk met bas en blazers in een soort van cadans. De bas begint met vervolgens met de melodie terwijl de blazers als een twee koppig harmonie orkest subtiel een ondergrond van akkoorden legt.

In "Brids Trip" laten de heren horen dat ze ook wel degelijk het snelle bepop werk aan kunnen. Hoewel ook hier weer de subtiliteit ondanks het snelle tempo goed te horen is. "Lunchbreak" begint met om en om de ritmesectie en de blazers. Het lijkt alsof beide secties compleet verschillende stukken spelen. Tot ze opeens niet meer om en om spelen maar tegelijk. dan blijken beide stukken volledig op hun plaats te vallen.

"Tight, out of sight" is een prachtige ballad met verstild en verfijnd samenspel in de melodie. De blazers spelen om de de beurt de melodie waarbij de ander blijft begeleiden.

Misschien het enige puntje van kritiek is dat alles zo perfect en beheerst is dat het eigenlijk een beetje braaf wordt.


Gebruikte Tags: , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.