Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: CABARET

30 Augustus 2009

Groen monster en cabaret op de eerste dag Lowlands

Duda Paiva Dolf Jansen Duda Paiva
Tekst en beeld door Berbera van den Hoek en Michaela Meijer (klik voor vergroting)

Lowlands, al sinds 1993 een begrip in Nederland en sinds een aantal jaren steevast uitverkocht.

Maar……wat te doen, wat te doen? Naast de volledig vol geprogrammeerde 11 locaties op het terrein is er ook buiten deze locaties zoveel te doen, te zien en te horen. Straattheater, stoelendans, eten, drinken, jezelf laten tatoeëren door Henk Schiffmacher, je All Stars-sneakers laten pimpen, cd’s kopen, radio maken bekijken, post de ruimte in sturen en natuurlijk last but not least: mensen kijken!! 55.000 feestende, vrolijke mensen bekijken. Mensen die van hot naar her rennen om maar niets te hoeven missen. Mensen die relaxed in het gras liggen en alles missen.

Duda Paiva Duda Paiva Duda Paiva

55.000 bezoekers dit jaar. In sneltreinvaart waren de kaarten dit jaar uitverkocht. De organisatie had dan ook al vroeg in het jaar de vijf grootste publiektrekkers bekend gemaakt. En misschien lag het aan ons, maar het “leek” wel drukker dan vorig jaar? Er was af en toe gewoon geen doorkomen aan. Enorme voortbewegende mensenmassa’s van het ene podium naar het andere podium…..heb ik dat voorgaande jaren misschien gemist? Niet bewust meegemaakt?

De oplossing bleek simpel. Het was natuurlijk prachtig weer en daar moet optimaal gebruik van gemaakt worden. Liggen zonnebaden was dan ook voor veel mensen een aangename tijdsbesteding. Het logische gevolg is dan ook dat er minder loopruimte is, liggende mensen nemen immers meer ruimte in beslag dan staande mensen.

De eerste voorstelling die we bezoeken op deze eerste dag is het meest absurde omgebouwde sprookje dat ik ooit gezien heb: “Malediction” van Duda Paiva (en Javier Murugarren). Een combinatie van mime, dans en poppenspel, waarbij de voorstelling en de hierbij gebruikte poppen heel verrassend tot leven komen. Het sprookje dat vertolkt wordt is The Wizard of Oz, maar ook Roodkapje en de grote boze wolf, de Kikkerprins en Kingkong komen in het verhaal voorbij.

Duda Paiva Duda Paiva Duda Paiva

De focus ligt voornamelijk op de lelijke groene heks zonder hart, maar de manier waarop zij aanwezig is verschilt van scene op scene. Soms alleen het hoofd, soms alleen de romp en soms alleen de ledematen. Ondanks de absurditeit blijft het gek genoeg geloofwaardig. Wetend dat de poppen of de onderdelen daarvan bewogen worden door mensen, die er zichtbaar bij staan, en het dan zo weten te spelen dat je geloofd wat er gebeurd is ware kunst.

De emotie die Duda Paiva in zijn voorstelling weet te brengen is werkelijk bijzonder en de staande ovatie aan het eind van de voorstelling is dan ook meer dan verdiend.

De tweede voorstelling die we zien deze dag is de voorstelling van “kind aan huis op Lowlands” Dolf Jansen. Zoals het een traditie betaamt, trapt hij zoals ieder jaar zijn theaterseizoen af op Lowlands. Een soort van try out kan je het noemen. Ook gezien het feit dat hij regelmatig op zijn spiekbrief kijkt en er zelfs bij mompelt: “waar ben ik gebleven? Dat heb ik al gehad, dat ook…..oh ja.”

 Dolf Jansen Dolf Jansen Dolf Jansen

Desalniettemin, vliegen de actualiteiten in een lollig jasje je om de oren. En dat met een snelheid waar je u tegen zegt. Van hardlopen in de bossen van Biddinghuizen naar Tamiflu, van klimaatveranderingen naar Natascha Froger als boegbeeld van de Nederlandse Energie Maatschappij. Wees kritisch is de onderliggende boodschap van Jansen, want zeg nou zelf? Hoe geloofwaardig is onze minister president als hij het privéleven van onze Jan Smit, Yolanthe Kabeljauw van Kastruimte (zijn woorden, niet de mijne) en Wesley Sneijder belangrijker vindt dan ’s land en haar inwoners privacy?

Wees kritisch……want de aanslag op onze Koninklijke familie op 30 april jl. bracht ook positieve dingen, De Toppers besloten immers om niet op te treden.

Raak en doeltreffend, mikkend op de huidige actualiteiten en het publiek blijven vasthouden door zijn snelheid, zelfspot, enthousiasme en enorme routine. Dat is Dolf Jansen.


Gebruikte Tags: , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.