Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: CABARET

27 Augustus 2009

Hoe word ik een stand-up comedian?

comedy workshop comedy workshop  comedy workshop
Tekst en beeld van Berbera van den Hoek (klik voor vergroting)
Lowlands: comedy workshop

Naast muziek, dans en literatuur staat ook stand-up comedy hoog op de agenda op Lowlands. Dit jaar gaat dat zelfs een stapje verder en je kan zelfs een comedy workshop volgen. Het leuke aan de formule is dat de besten uit de 3 workshops doorgaan voor een masterclass later op de dag. Vervolgens worden uit de masterclass de meest getalenteerden geselecteerd en zij mogen dezelfde avond een optreden verzorgen. Wat een droomdebuut. Zet je 's middags je eerste voorzichtige stappen op het podium als standupper en dan heb je kans om een droomdebuut te maken in een volle Lowlands tent. Speciaal voor deze gelegenheid is Mike, een nieuwe tent ingericht.

Ik vind het zo'n leuk concept dat ik mijn stoute schoenen heb aangetrokken en aan een workshop heb meegedaan. In een klein groepje van 14 mensen wordt onder bezielende leiding van Howard Komproe en Nico van der Knaap de eerste technieken voor standup comedy duidelijk gemaakt. We beginnen met zijn allen in een kring en iedereen moet zijn naam zeggen. Dat gaat volgens Howard eigenlijk gelijk goed in het goede ritme. Na wat oefenen moeten we omdraaien en dezelfde oefening doen. Dit is al wat lastiger omdat je het ritme moet laten gaan en juist je tijd moet nemen.

Daarna gaat het verder met een heel belangrijk onderdeel van stand-up comedy. Timing! Je tijd nemen; Het is stil en je moet zelf het moment bepalen wanneer je iets doet. Ik vind dit erg lastig en krijg de neiging, juist omdat het stil is om me te gaan haasten en de stiltes op te vullen. Daarna krijgen we 5 minuten de tijd om dingen op te schrijven; 10 dingen die je leuk vind en evenzoveel dingen die je niet leuk vind. De clou is dat we vanaf dat lijstje op het podium uitleg moet geven waarom je juist de dingen die je hebt opgeschreven wel of niet leuk vind. Hmm, dat is moeilijker dan je denkt.

comedy workshop comedy workshop comedy workshop

Hier beginnen de talenten uit de workshop op te staan. Het is erg knap om te zien hoe sommigen uit de groep grappig inhaken uit dagelijkse dingen, uiteraard in sommige gevallen met een Lowlands sausje. Over de camping en de toiletten valt genoeg te vertellen. Als de hele groep aan de beurt geweest is worden de namen bekend gemaakt van de talenten in spe die doorgaan naar de masterclass. Mijn vermoeden werd waarheid, er schuilt geen verborgen stand-up comedy talent in mij en ik ga niet door naar de volgende ronde.

Uiteraard ben ik wel nieuwsgierig geworden naar de eindvoorstelling. Uiteindelijk hebben 6 mensen van de diverse workshops en masterclasses de finale gehaald. De prijs is een optreden van ongeveer 5 minuten in een stampvolle Mike. De masterclass heb ik niet meegemaakt en ik kan niet vertellen hoe dat eruit zag. Wat ik wel weet ik dat ik heel hard heb gelachen bij alle deelnemers. Heel knap dat iedereen het aandurft op het podium te gaan staan in een volle zaal en zonder duidelijke plankenkoorts optreedt. Sommige zaken herken ik van de lijstjes die we tijdens de workshop moesten maken. Het vertellen waarom je bepaalde dingen leuk of juist niet leuk vind. Hieruit blijkt dat je niet heel ver hoeft te zoeken voor inspiratie. Als je ervoor open staat is er in je omgeving genoeg. Over een onderwerp als bijvoorbeeld teennagels, sport, echtscheiding en webcams is genoeg te vertellen om 5 minuten te vullen. Als dan bij het publiek de tranen over de wangen lopen zegt dat eigenlijk wel genoeg. Op de zaterdagavond op Lowlands zijn enkelen gelukkigen in Mike getuige van de ontdekking van nieuw talent. Verrijkt en heel vrolijk begeef ik me na deze explosie van talent weer het festival terrein op.


Gebruikte Tags: , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.